"Has kardeşleri birbirine karşı meşrep veya fikir ihtilafıyla bir soğukluk vermek için..." Aynı hizmette meşreb ve fikir ihtilafı nasıl olabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Meşrep; kelime olarak bir kimsenin yaratılışında bulunan huy, tabiat, mizaç ve karakter gibi manalara geliyor.
Yani meşrep aynı meslek içindeki hizipleşmelerdir. Mesela, Nurculuk bir meslektir; Nurculuğun içindeki ayrı ayrı gruplar da birer meşrep oluyorlar. Okuyucular ve Yazıcılar gibi...
Bu noktadan bakıldığında aynı meslek ve meşrep içerisinde hizmet ederlerse de insanlar arasında fıtrat olarak farklılık vardır ve olmalıdır da. Aynı şekilde bir meşrep içerisinde olan herkes aynı fikirde de olamaz ve olmamalıdır. Çünkü fikri ve fıtri ihtilaflar, vücudun azaları gibi cemaati zenginleştirir.
Bu gruplar ihlas ve uhuvvet düsturlarına riayet ederlerse, birbirlerini yıkıcı manada tenkit etmezlerse, birbirlerini sevip saygı gösterirlerse, o zaman meşrep fıtri ve güzeldir. Şayet birbirlerini inkâr edip birbirlerinin gıybeti eder ve adavet beslerlerse, o zaman meşrep menfileşip, niza ve ihtilafı doğuran zararlı bir hale dönüşür.
Meşrepleşmek özü itibarı ile fıtri ve müspet bir davranış şeklidir ve insanların yaratılışından gelen bir durumdur. Tıpkı mezheplerin zenginlik ve rahmet olması gibi...
Aynı ana babadan olan iki kardeşin huyu, suyu ve fikri birbirine benzemezken, milyonlarca insanı bir meşrepte birleştirmek, fıtrata meydan okumaktır, hakikate zıttır. Allah her insanı ayrı bir âlem olarak yaratmıştır. Farklılıklar, insanın hüviyetini ve fıtratını oluşturur. Fıtratı yok sayıp, herkesi bir kalıp içine sokmak mümkün değildir.
O halde yapılacak tek şey farklılıkları bir çatı altında toplayacak bir üst hüviyet oluşturmaktır. Üst kimlik ne kadar fıtri, geniş ve kuşatıcı olursa, birlik ve beraberlik ruhu da o nispette güçlü ve sağlam olur. Bunun esası da ihlas ve uhuvvet düsturlarıdır. Zaten Üstadın Uhuvvet ve İhlas risaleleri ile lahikalardaki düsturlar bu tür farklılıklara nasıl bakılacağını harika bir şekilde ortaya koymuştur. O düsturlara göre hareket edilse hiçbir ihtilaf, huzursuzluk ve sıkıntı olmaz. Bu düsturlara uymayan, kendi kafasına göre hareket eden kişi, hem davasında muvaffak olamaz hem de büyük bir vebale girer ve ahiretini de zedeler.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İSLAM DAİRESİNDEKİ MESLEK VE MEŞREPLER.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü