"Hem, hattâ kâfir, küfürle bütün kâinatın hukukuna bir tecavüz ve şerefini tahkir ettiğinden, ona cehennem azabı vermek güzeldir." Neden burada "güzel" ifadesi kullanılmıştır?
Değerli Kardeşimiz;
Evvela güzellik mefhumunun ne olduğunun iyi anlaşılması gerekir. Güzellik, sadece yüz güzelliğine münhasır değildir. Bazen zahirde çirkin olan bir şey, hizmet ettiği maksat noktasından güzel olabilir. Yani güzellik nisbîdir; nisbet edildiği şeye göre hüküm alır.
Mesela Hazret-i Yusuf (as)’in güzel yüzünün güzelliğini parlatmak için, yanına çirkin bir adam konulsa, o adam güzel bir vazife yapmış olur ve dolaylı olarak bir cihetle güzel hükmüne geçer.
Allah’ın, eserlerinin ve san’atlarının kemalat ve güzelliklerini parlatmak için yaratmış olduğu zahirî çirkinlikler, maksada hizmet ettiği için güzel hükmündedirler.
“Cennet olmazsa, cehennem ta’zib etmez.”
Birincisi: Nisbî ve itibarî şeyler, ancak zıddı ile bilinebilir. Mesela; aydınlığın derecesi ve kıymeti ancak karanlık ile bilinebilir. Sıcaklığın nisbî mertebeleri, ancak soğukluk ile anlaşılır. Soğuk, sıcaklığın sayısız mertebelerini açığa çıkardığı için, en az sıcak kadar güzeldir ve menfaatlidir
İşte cennet ile cehennem de bu neviden iki zıt kutuplardır; onların kıymet ve derecelerini açığa çıkarıyor ve nimetin lezzetini artırıyor. İşte cehennem de birçok cihetlerle ve hizmet etmiş olduğu gaye noktasından güzeldir. Nasıl ki, soğuk sıcaklığın birçok kıymet ve mertebelerini açığa çıkardığı için güzel oluyorsa, cehennem de hem adaletin tatbik edilmesi hem de varlığın hakkının sorulması noktasında cemil ve güzeldir.
İkincisi: Cennet ehli, cehennemi görünce ne kadar büyük bir azaptan kurtulduklarına şükredecekler, lezzetleri daha da artacaktır. Cehennem ehli ise; cenneti görünce ne kadar büyük bir nimet ve lezzeti kaçırdıklarını görecekler ve azapları daha da katmerli bir hal alacaktır. Buna işaret eden hadisler de vardır.
Bir de cennet ehli, Firavun gibi zalimlerin ve din düşmanlarının cennette elim azaplara dûçar olduklarını bilmekle ayrıca bir lezzet alacaklardır.
İşte çirkinlik denilen şey güzelliğin derece ve mertebelerini ihsas ettirmek için güzelliğe terettübî olarak takılmış nisbî bir varlıktır. Çirkinlik olmasa idi, güzelliğin kıymetini ve mertebelerini idrak edemeyecektik. Cenneti çok mânalı ve güzel kılan bir husus da cehennemin varlığıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Selamun aleykum. Hocam, "Herşeyde, hattâ en çirkin görünen şeylerde, hakikî bir hüsün ciheti vardır..." diye devam eden mevzu ile birçok güzellik anlaşılıyor. peki "Küçük, masum çocuklarin tecavüze ugramalarina nasil bakmaliyiz. Ve bu çocuklar yaşadıkları bu travmayi ömür boyu hayatlarinda hissedebiliyorlar.Böyle bir çocuğa sonraki hayatinda ne kadar iyilik yapilsa da, ne kadar imkan sunulsa da çocuk o acı olayi tatmis bi kere ve bu geri cevrilemiyor." Allah razı olsun