"Hem şeddeliler sayılsa 1368 ederek Risale-i Nur’un beş devresine ve beş vaziyetine remzen ve îmaen bakar." Beş devre nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Birinci devre: 1318 olup, Üstadımızın çocukluk devresinden çıkıp büluğ çağına ve hizmete adım attığı tarihidir.

İkinci devre: 1328 meşrutiyet inkılabından neşet eden fırtınalı ve karışık zemindir. O devrede Üstadımız da kendine düşeni yapmış, ateşin söndürülmesinde yardımcı olmuştur.

Üçüncü devre: 1358’dir. Mahkeme, hapishane ve tazyik zamanlarıdır. Telif edilen risalelerin en zor devridir. Bu devre istiğfar ve tövbe ile Allah’a yalvarıp muvaffakiyet isteme dönemidir.

Dördüncü devre:1368 külliyatın ve davanın memeleketin her tarafına yayılması ve duyurulması zamanıdır. Hizmetin, memleketin her yerinde hissettirdiği, lahikaların dışında risalelerin tamamlanıp teksirle çoğaltılarak ülke sathına yayılmaya başladığı devridir.

Beşinci devir ise: 1950 sonrası, hizmetin serbestçe yayılması ve istifade edilmesi dönemidir. Bu dönem inşaallah kıyamete kadar devam edecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.352
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Lazgin

1318) aşağı yukarı 1901 e tekabül ediyor. Üstad hazretleri yaklaşık 24 yaşında oluyor. Yani buluğ çağını çoktan geçmiş. 1318 tarihi üstadın deyimiyle Risale-i Nurlara hazırlık dönemidir. 
""...Lillahilhamd bu kudsî ve küllî manasının parlak bir ferdi olduğu gibi ﻧُﻮﺭًﺍdeki tenvin "nun" sayılmak cihetiyle bin üçyüz onsekiz (1318) adediyle Resaili'n-Nur müellifi tedristen, te'lif vazifesine ve mücahidane seyahata başladığı zamanın beş sene evvelki zamanına ve çok âyetlerin işaret ettikleri bin üçyüz onaltı (1316) tarihindeki mühim bir inkılab-ı fikrîden iki sene sonraki zamana tevafuk eder ki; o zaman istihzarat-ı Nuriyeye başladığı aynı tarihtir.

(Birinci Şua/6.Âyet)

1328) Risalelerin başlangıç safhasıdır ki İşaratü'l-İ'caz tefsirinin yazılmaya başlandığı tarihtir.
ﻓَﻘُﻞْ ﺣَﺴْﺒِﻰَ ﺍﻟﻠّٰﻪُ ﻟﺎَٓ ﺍِﻟٰﻪَ ﺍِﻟﺎَّ ﻫُﻮَ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﺗَﻮَﻛَّﻠْﺖُ

nün makam-ı cifrîsi şeddeli "lâm"lar birer "lâm" ve şeddeli "kâf" bir "kâf" sayılmak cihetiyle bin üçyüz yirmidokuz (1329) ederek, harb-i umumînin başlangıcı zamanında Resaili'n-Nur'un başlangıcı olan İşaratü'l-İ'caz tefsirinin tarih-i te'lifine
tam tamına tevafukla beraber, 
(Birinci Şua/17.Âyet)

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...