"İki cihanın rahat ve selametini iki harf tefsir eder, kazandırır:.." cümlesini izah eder misiniz, "iki harf"ten maksat nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"İki cihanın rahat ve selametini iki harf tefsir eder, kazandırır: dostlarına karşı mürüvvetkârane muaşeret ve düşmanlarına sulhkârane muamele etmektir." (Mektubat, Yirmi İkinci Mektup, Birinc, Mebhas.)
Bu iki harften birisi, “Dostlarına karşı mürüvvetkârane muaşeret.” Yani dostlarına karşı mürüvvetli davranmaktır.
Mürüvvet, mertlik, iyilik, ikram, inayet, hamiyetli gibi manalara gelir.
Mürüvvet, insanlığın icabı olan meziyetleri yapmak, cesur ve mert olmak, bahadırane hareket etmektir.
Mürüvvet, büyük bir şeref ve yüksek bir meziyettir. İnsan seciyesinin en mümtaz sıfatlarından biri olduğu gibi, ahlak-ı hasenenin de esasındandır.
Mürüvvet, dinen, aklen ve örfen de takdire şayan bütün güzelliklerin ve meziyetlerin kaynağı, birçok kemalatın da vesilesidir.
İkinci harf ise, “Düşmanlarına sulhkârane muamele etmektir.” Yani düşmanlarına karşı barış içinde olmaktır. Husumet ve düşmanlığı bırakıp, düşman dâhi olsa insanlarla barış içinde yaşamak gerekir.
Hulasa, iki cihanda da mutlu olmanın yolu; dost ve kardeşlerine mürüvvetli ve vefalı olmak; diğer insanlarla da sürekli sulh içinde yaşamaktır. İki harften maksat bu iki düsturdur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Neden iki cihan kelimesi kullanılmış ahirette zaten düşman yok dünya yerine iki cihanın kelimesinin kullanmasının hikmeti nedir ?
Ahiret sadece cennetten ibaret değildir cehennem, kabir ve sırat gibi süreçlerde bulunuyor. İnsan bu dünya hayatında mürüvvet üzerine yaşarsa iki cihanda da rahat eder demektir.
1-iki cümle olduğu halde iki harf demesinin hikmeti2-Dusmandan kasıt ehli iman mi yoksa ehli dalalet mi kaydedilir