"İman hakikati öyle bir çekirdektir ki, eğer tecessüm etse, bir cennet-i hususiye ondan çıkar, o çekirdeğin şecere-i tubası olur." cümlesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İman hakikatlerine iman etmenin sonucu manevi ve nurani bir hüviyete sahiptir. Mesela, matematik dersini okuyup öğrenen bir öğrencide biyolojik olarak bir değişim söz konusu olmaz. Ancak onun duygularında çok büyük değişimler yaşanır. Dersteki başarı ve ilerleme ona mutluluk verirken, dersteki başarısızlık da onu huzursuz eder.

İşte iman hakikatlerini kabul etmek de insanın kalp ve ruh dünyasında öyle bir huzur ve mutluk meydana getirir ki, onu maddeye çevirmek icab eder ise, yani bir şekil giydirmek gerekir ise, kendine has bir cennet ortaya çıkacak, deniyor. Yani kendisi bir cennet çekirdeği olur ve ondan da bir cennet çıkar denmektedir. Zaten iman, cenneti; küfür ise, cehennemi netice vermektedir. Sanki iman bir cennet çekirdeği ve küfür ise bir cehennem çekirdeği gibi oluyor.

Kainata ve içindekilere iman nazarı ile bakılırsa, her şey saadet ve huzur kaynağı; küfür nazarı ile bakılırsa, her şey karanlık ve azap kaynağıdır. Mümin iman gözlüğü ile kainata ve olaylara baktığından, her şeyde bir huzur ve saadet bulurken, kafir ise küfür gözlüğü ile kainata ve olaylara baktığı için, o da her şeyde bir acı ve azap görüyor.

Denebilir ki, iman dünyada mümine küçük bir cennet hayatı, küfür ise kafire küçük bir cehennem hayatı yaşatıyor. İman her şeyi dost yaparken, küfür her şeyi düşman yapıyor.

İman nurlu ve ışıklı bir gözlük olduğu için, bu gözlük ile kainata bakıldığında her şeyin içyüzünü ve hakikatini gösteriyor. Küfür ise karanlıklı ve zulümatlı bir gözlük olup, her şeyi çirkin ve kötü gösteriyor. İşte bu cümlenin esas noktası bu manaya işaret ediyor.

Mesela kafir, ölümü yokluk ve hiçlik görürken, mümin ebedi saadetin başlangıcı ve girişi olarak görüyor. Müminin bu inancı ona manevi bir cennet hali ve lezzeti veriyor. Yani cennet küçültülse iman olur, iman büyütülse cennete dönüşür, formülü ile bu meseleyi izah edebiliriz. Aynısı küfür ile cehennem arasında da mevcuttur. Yani küfür küçük bir cehennem iken, cehennem ise küfrün tecessüm etmiş büyütülmüş azaplı bir halidir diyebiliriz.

Allah bu dünyada imanın içine cennete işaret eden manevi hazları ve huzuru derc etmiş iken, küfrün içine de cehenneme işaret eden elem ve azapları derç etmiştir.

Diğer bir husus ise, cennetin beka aleminde imanın bir neticesi ve hediyesi olmasıdır. Yani bu dünyada iman eden kişi, beka aleminde cenneti elde eder. Bu yönü ile iman bir çekirdek, cennet ise bu çekirdekten çıkan bir ağaç gibidir. İman çekirdeğini eline alamayan cenneti göremez. İman ile cennet arasında böyle zaruri bir bağ da vardır. Durum küfür ve cehennem için de aynıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

66nurnur
Çok teşekkür ederim. ALLAH CC. razı olsun.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
berre sare
Allah razı olsun çok güzel açıklanmış
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
şehrayin
kim zerre miktar hayır işlese onun mükafatını görür diyor ayette insanların salih amelleri onların ruhunda sevinç ve ferahlık veriyor. günahlar ve çirkin amellerde onun ruhuna sıkıntı veriyor yani insan işlediği hayrın karşılığın bu dünyada görmeye başlıyor. ömrünü salih amelle geçiren bir insanın her anı güzel ve bu noktadan o cennet hayatını bu dünya da yaşamaya başlamış günahlarla geçirende sıkıntılarla cehennemi yaşamaya başlamış. geriye kalan sadece haşirde cismani cennet ve cehenneme girmek o da haşirde olacak zaten
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...