"اِنّاَ اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ sadefi de o makasıd-ı erbaa cevherlerini tazammun etmiştir." Kevser suresinde Kur'an'ın dört ana maksadı var mıdır?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Ve keza اِنّاَ اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ sadefi de o makasıd-ı erbaa cevherlerini tazammun etmiştir."(1)

اِنَّٓا اَعْطَيْنَاŞüphesiz biz verdik” ifadesi tevhide işaret eder. Yani veren Allah’tır, başkası değildir. Allah’tan başka da kimsenin vermeye gücü yetmez. İşte bu mana tevhide işaret eder.

كَ “Sana” ifadesi nübüvvete işaret eder. Zira madem Allah u Teâlâ Peygamber Efendimiz (a.s.m.) ile konuşuyor ve O’na hitaben “Sana verdik” diyor, elbette bu hitabın muhatabı olan Zat (a.s.m.) Allah’ın resulü ve elçisi olmalıdır. Bu da nübüvvete delalet eder.

الْكَوْثَرَ haşri ve ahireti ispat eder. Zira Kevser, Habib-i Kibriya Efendimiz (a.s.m.)’a ahirette verilecek olan havuzun ya da ırmağın ismidir. Bu havuzun Peygamber Efendimiz (a.s.m.)’a ahirette verilecek olması haşre ve ahiretin vücuduna delalet eder.

Mezkûr ayetin adalet ile ibadete olan işareti de şöyle olabilir:

Allahu Teâlâ Resul-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.)’a Kevser’i vermiş. Elbette böyle bir nimet, mukabilinde bir şükür ister. İbadet bu şükrün bir nevi, belki ta kendisidir. Peygamberinden şükür ve ibadet isteyen Zat-ı Zülcelâl elbette diğer insanlardan da -verdiği nimetlere mukabil- şükür ve ibadet isteyecektir. Bu da ibadete bir remizdir.

İbadet varsa adalet de olacaktır. Zira ibadetin emredilmesindeki bir hikmet de mahlûkatın hukukunu muhafazadır.

(1) bk. İşârâtü'l-İ'câz, Fatiha Suresi Tefsiri.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Yazar:
Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.166
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...