"لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَلَهُ الْحُكْمُ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ der, hakiki ubudiyetini takınır." Bu ibare nereden alınmıştır ve ne anlama gelmektedir? Hakiki ubudiyeti biraz açıklar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Bu ibarenin “Hüküm ancak onundur; kesinlikle ona döndürüleceksiniz.” mealine gelen son kısmı, Kasas suresi 70. ayetinde geçmektedir. Baş kısmında geçen “Mülk umumen onundur, hamd ona mahsustur.” hakikatleri de Kur’ânda ve hadis-i şeriflerde ders verilmektedir.
Ubudiyeti takınmak:
Üstad Hazretleri ubudiyetin esasının “acz ve fakr ve kusur ve naksını bilmek ve niyaz ile dergâh-ı Ulûhiyete karşı secde etmek” olduğunu beyan ediyor. Bir insan Allah’ın kulu olduğunu, vücudundaki her şeyin kendisine emanet olarak verildiğini bildiği takdirde ubudiyet yolunda gider. Kendisini ve bütün eşyayı Allah’ın mülkü bilir. Mazhar olduğu bütün ihsan ve ikramlara karşı mülkün hakiki maliki olan Rabbine hamd eder. Böyle bir kul, istidadına konulan bütün kabiliyetleri Rabbini tanımaya ve sevmeye vesile yapar; ömrünü rıza dairesinde kâmil bir kul olarak geçirir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü