"Mevtin o zerrelere ıtlak edilmesi, mecazdır. Sebebi ise; üçüncü, dördüncü düğümleri zihne kabul ettirmek üzere, zihin için bir hazırlamadır." İzah eder misiniz, düğümler nelerdir?
Değerli Kardeşimiz;
"S - Mevt, hayatın zevalidir. Halbuki o zerrelerde hayat yoktur ki, zevali, mevt olsun."
"C - Mevtin o zerrelere ıtlak edilmesi, mecazdır. Sebebi ise, üçüncü, dördüncü düğümleri zihne kabul ettirmek üzere, zihin için bir hazırlamadır."(1)
Zerrelerin şekilden şekle, safhadan safhaya, bir sistemden başka bir sisteme mükemmel bir şekilde ve kolaylıkla sokulması, bu işi yapan sanatkârın ne kadar hakîm ve maharetli olduğunu gösteriyor, haşirden sonra yeniden yaratıp ikinci bir hayatı verme hususunda insanda en ufak bir evham ve endişe bırakmıyor.
Yani cansız varlıkları böyle mükemmel bir şekilde evirip çeviren bir kudrete, öldükten sonra ikinci hayatı vermek daha kolay, daha rahat ve daha ehvendir, denilmek sureti ile zihin ikna ve ihzar ediliyor.
Zerrelerin mazhar oldukları haller, bir canlının ikinci dirilişi kadar sanatlı ve harikadır. Bu yüzden, zerrelerin mevte mazharmış gibi gösterilmesi gayet manalı ve latif bir bakış açısı oluyor.
Zerreler unsurlar âleminde dağınık bir vaziyette iken, hassas ve ince bir ölçü ile toplatılıp sonra zincirleme inkılâblarla önce alaka, sonra mudğa, sonra da et ve kemik olur. Bu değişimlerin her birisi, evvelkisine nisbeten daha mükemmel ise de evvelkiler de hayatın başlangıcı olması itibarı ile hayatlı gibi manalı ve kıymetli oluyorlar.
(1) bk. İşârâtü'l-İ'caz, Bakara Suresi, 28. Ayetin Tefsiri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Kur’ân-ı Kerim, وَكُنْتُمْ اَمْوَاتًا فَاَحْياَكُمْ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ اِلَيْهِ تُرْجَعُونَ olan âyet-i kerime ile beş düğümlü, mürettep o silsile-i acibeye işaret etmiştir. Biz de o beş düğümü, beş mes’elede hal ve beyan edeceğiz.
“Ki; sizin hayatınız yoktu, O size hayatı verdi. Sonra sizi öldürecektir, sonra yine hayat verecektir, sonra ona rücu edip döneceksiniz.” (Bakara, 2/28)
Ruhumuzun yoktan var edilmesi birinci düğüm.
Var edildikten sonra bedenimizin unsurlar aleminden toplattırılması ikinci düğüm.
Öldürülmemiz üçüncü düğüm.
Yeniden diriltilmemiz dördüncü düğüm.
Tamamen Ona döndürülüp ebedi hayata kavuşmamız ise beşinci düğüm oluyor. “Ona döndürülmek"ten maksat, sebeplerin kalkması ve Onu bütün haşmeti ile perdesiz görmemizdir.