"Musibetin darbesine karşı şekva suretiyle elbette âciz ve zayıf insan ağlar. Fakat şekva ona olmalı; ondan olmamalı." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu cümleden anlayabileceğimiz mana şu olabilir:

Musibeti veren Allah'tır. Allah bir kuluna musibet verirse, elbette mükâfatını da kat kat verir.

İşte Allah tarafından verilen ve çok hikmetlerle bezenen musibetlere karşı, insanın sabırlı olması gerekir. Allah insana yüklenemeyeceği bir musibet vermez.

Şayet insan zafiyetinden dolayı, hissî olarak musibeti kaldıramayacak durumda ise, Allah'ı insanlara şikâyet eder gibi, "Of! Of! Ben ne yaptım da bu şeyler başıma geldi?" gibi sözler söylememelidir.

Şayet bir insan musibetin sıkıntısını ve elemini çekemiyor ve takat getiremiyorsa o zaman; "Ya Rabbi! Ben bu musibeti kaldıramıyorum, onun elemine dayanamıyorum. Bu musibeti ya kaldır ya da hafiflettir." demeli, ona sığınıp, niyazda bulunmalıdır. Yani musibeti Allah’a şikâyet etmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- MUSİBETLERİN İÇYÜZÜ.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.372
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

msaydin
şekva ona olmalı yani yardım Allah'tan istenmeli. Ondan olmamalı derken Allah'ım niye bana musibet verdin denmemeli mi diyor üstad?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Yani şikayetimizi Allaha yapacağız, Allahı şikayet etmeyeceğiz demektir. Benim şu şu sıkıntılarım var diye Allahtan isteyeceğiz ve ona sığınacağız. Yoksa, haşa, neden bu dertleri Allah verdi diye onu insanlara şikayet etmeyeceğiz demektir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
karolin

"Şekva musibeti ziyadeleştirir " deniliyor.gerçekten de insan şekva ile musibeti üzerine çekiyor. Daha da fazla hatta farklı farklı musibetler insana geliyor. Ben şahidim. 

Hem "Musibeti veren Allah'tır. Allah bir kuluna musibet verirse, elbette mükâfatını da kat kat verir." deniyor.

Şikayet edince musibet gelecek. Burada şikayet ve belki Allahı insanlara haşa şikayet edercesine bir durum var. Sonra da o musibete sabredince kat kat sevap var deniyor.

Burada haşa bir tutarsızlık yok mu?

Yada her musibet şekvadan dolayı insanlara gelmiyor mu? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Musibeti şikayete bağlamak doğru değil Peygamberler evliyalar çok musibete uğramışlar şikayet ettikleri için değil manen terakki ve tekemmül etmek çin. Şekva musibeti çekme konusunda küçük bir şube olabilir ama tek neden değildir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...