"Nas, aslında nisyandan alınmış bir ism-i fâildir." izah eder misiniz, nasıl bu şekle girmiş?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Nas kelimesi; insanlar anlamındadır. Yani çoğulluk ifade eder. Nâs kelimesinin kökü ve anlamı hakkında çeşitli görüşler vardır.

Nâs, hareket anlamına gelen "nevs" kökünden gelmiş olup "insân" ve "insâne" kelimelerinin çoğuludur. İns, insiy, ensiy kelimelerinin çoğulu veya kavm gibi ism-i cem olduğu da ileri sürülmüştür.

Bir görüşe göre de nâs, unutmak manasına gelen "nesy" kelimesinden alınmıştır.

"Nesy" önce "neys" sonra "nâs" şeklini almıştır. İbn-i Abbas, "Allah'a verdiği sözü unuttuğu için Adem'e insan adı verildi" demiştir. Hz. Peygamber (s.a.s); "Adem unuttu, bu yüzden nesli de unutuldu." buyurmuştur.

Nâs
kelimesinin aslında "unas" olduğu ve hemze kaldırılıp yerine elif-lam getirilerek "en-nâs" şeklini aldığı da söylenmiştir.

Hz. Adem'in Havva'ya veya öteki canlılar arasında insanların birbirlerine olan yakınlığına bakarak "nâs" kelimesinin aynı anlamı veren "üns" kökünden gelmiş olduğu görüşünde olanlar da vardır. Diğer bir görüşe göre, insan görülebilir bir varlıktır. Bu yüzden insana beşer denilmiştir. Bu itibarla nâs aynı manâyı taşıyan "ânese" kökünden gelmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.024
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

zeitpunkt
s.a. gramer olarak sizin belirttiğiniz gibi. Ama yani insana niya unutan anlamı verilmiş. Mesela "bu çocuk yaramazdır" tabiri kullanılsa ve bir müddet sonra çocuk ifadesini yaramaz olarak belirtsek.insana da unutan anlamı ne şekilde verilmiş. bunun gibi bi açıklama yapabilir misiniz?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (editor)

İnsan unutkan oluduğu için bu unvan verilmiş. Bunun ilk örneğini de Hazreti Adem yaşamıştır. Zira yasak meyveyi unutarak yemiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ilyas94557
Yukarıdaki ifadelerde geçen Üns ve anase ne demek?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Üns bir şeye alışmak anlamına geliyor.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...