"Nihayet ihtilat içinde ve karışmış oldukları halde, nihayet derecede imtiyaz ve farkla birbirlerinden ayrılıyor." Ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
Mesela bitkilerin, hayvanların, insanların ilk çıkış noktaları olan tohumlar, çekirdekler, spermler hem madde itibariyle hem şekil bakımından birbirine çok benzedikleri ve bu benzemelerin karışıklığa sebebiyet vermesi çok kuvvetli bir vesile iken hiç birisi karışmıyor mükemmel bir imtiyaz ve fark ile yaratılıyorlar.
Dört yüz bin bitki türünün tohum ve çekirdekleri hem birbirine çok benzemesi hem toprak gibi karıştırmaya müsait kesif bir tabaka altında olmaları gibi faktörler yüzünden nihayetsiz bir ihtilat durumu sergiliyor. Böyle olmalarına rağmen sonsuz ilim, irade ve kudret bu muazzam karışıklık içinden hiç şaşırmadan hiç hata etmeden hiç karıştırmadan hepsini ayrı ayrı yaratıp şahsiyetlerini muhafaza ediyor.
Milyarlarca insanın hepsinin temel kökü ve şifresi spermdir ve hepsi şekil ve yapı bakımından birbiri ile aynı gibidir. Bu kadar benzerlik ve karışıklıklar içinden her bir insanı tek tek yaratıp ayırmak, seçmek, tefrik ve temyiz etmek birer ilim, irade ve kudret mucizesidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü