"O uzun ve karanlıklı ebedü’l-âbâd yolunda zâd ve zahire, ışık ve burak, ancak Kur’an’ın evâmirini imtisal ve nevâhisinden ictinab ile elde edilebilir. Yoksa fen ve felsefe, sanat ve hikmet, o yolda beş para etmez. Onların ışıkları kabrin kapısı..." İzah?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Sözler'de geçen aşağıdaki ifadeler bu konuya ışık tutacak mahiyettedir:

“Hem dalaletin yolunda sâbıkan beyan edildiği gibi esfel-i safilîne insanı öyle bir sukut ettiriyor ki; hiçbir medeniyet, hiçbir felsefe ona çare bulamadıkları ve o derin zulümat kuyusundan hiçbir terakkiyat-ı beşeriye, hiçbir kemalât-ı fenniye insanı çıkaramadığı halde, Kur'an-ı Hakîm iman ve amel-i sâlih ile o esfel-i safilîne sukuttan insanı a'lâ-yı illiyyîne çıkarır ve delail-i kat'iyye ile çıkarmasını isbat ediyor ve o derin kuyuyu terakkiyat-ı maneviyenin basamaklarıyla ve tekemmülât-ı ruhiyenin cihazatıyla dolduruyor."

"Hem beşerin uzun ve fırtınalı ve dağdağalı olan ebed tarafındaki yolculuğunu gayet derecede teshil eder ve kolaylaştırır. Bin, belki elli bin senelik mesafeyi bir günde kestirecek vesaiti gösterir.”(1)

Fen, felsefe ve hikmeti kısaca “aklî ilimler” şeklinde ifade edebiliriz. Kâinata bir kitab-ı kebir nazarıyla bakan ve baktıran Üstad'ın, bu kitabın tefsirleri hükmünde olan fenlere karşı olması düşünülemez. Ancak, On İkinci Söz'deki Kur’ân misalinde olduğu gibi, bu kitabın sadece nakışlarıyla uğraşıp mânasına bakmayan, Allah’ın bir eseri olan kâinatı O’nun namına okumayan, O’na hamd ve şükretmeyen bir kişinin fen sahasındaki bilgileri kabir kapısında söner, beş para etmez.

Kendini Allah’ın kulu, bütün varlık âlemini de O’nun eseri bilen bir kişinin fen sahasındaki çalışmaları, hem onun ruhunu kemâle erdirir, marifetini ve hayretini artırır hem de ortaya koyduğu buluşlardan insanlık âleminin fayda görmesi halinde, bu gayretler onun için bir nevi sadaka hükmüne geçer.

(1) bk. Sözler, Otuz İkinci Söz, Üçüncü Mevkıf.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 9.496
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

mcs2007
Selamun Aleykum, Ustadin fenlere karsi olmamasi ifadesinin hicbir kayit koyulmadan soylenmesi bazan yanlis anlasilabiliyor. Ayni ustad, 'funun-u hikmetten gelen zulumat-i ruhiye, ruhumu kainata bogduruyordu' ifadesini de kullaniyor. Risale okuyucularini bir kismi henuz bilim ile bilimin yorumu arasindaki farki cok vurgulamiyorlar. "Ustad bilime karsi degildir", demek cok amiyane bir ifade ve bir ezberin otesinde hic bir ilmi degeri yok; hangi bilime karsi degildir? Bu ifade tıpkı, din, bilimle çatışmaz demek gibi birşey. Hangi din hangi bilimle çatışmaz? Bu tür konuları ciddi tahkik etmeden surekli soylemek Risaleleri zan altinda birakiyor. Maalesef ürkce ve Ingilizce yazilmis bazi makalelerde bazi risale talebelerinin bu anlayisina, bizzat Risale ve ustada mal edilerek hucum ediliyor. Su anda Amerika ve Avrupa'da felsefe neredeyse silinmek uzeredir. Artik bilimcilik var. Ustadin felsefe tabirini de bilimin tabiatci ve Halıkı (Yaratıcıyı) mahluk icinde arayan yorumlari seklinde anlamanın daha isabetli oldugunu dusunuyorum. Felsefe öldü dedim, zira post-modernite ile beraber Batılılar artık hakikatın bilinemiyeceği düşüncesine eski Yunandaki Sofist düşünceye avdet ettiler. Bu yüzden felsefe artık sadece Batinin sinema kulturunde, Matrix, Avatar vb. film, kitap gibi şeylerle ya da akademik arastırmalarda yaşıyor. Hatta yaşadığım Amerika da MIT gibi ciddi bazı universitelerde felsefe dersi kaldırldı. Tahkik edebilirsiniz. Bugünün felsefesi, artik bilimin manay-ı ismi ile yapılan yorumlarıdır. Halk zaten felsefe okumaz. Onun için lütfen bu yorumu yapan abilerimiz biraz daha dikatli olsunlar. Türkiyede adı İslamcı olarak anılan bir grup da Risale talebelerinin bu tarz ucuz ve yanlış yorumlarını afişe ederek, büyük bir kitleyi Risalelerden uzak tutuyorlar. Aynı akımın buradaki yani ABD deki temsilcileri de aynı noktaları bahane ederek Risalelere hücum ediyorlar. Risale okuyucuları bu konuları ne zaman gündeme alırlar bilmiyorum. Daha söylenecek çok şey var ama kısa kesiyorum. Selam ve hurmetler Cüneyt M. Şimşek (Ph.D) Georgetown University. Washington DC.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...