İşârât
İçerikler
-
"Zekâtın vücub-u kat'îsinde ve onun kabîlesi olan sadakaya ve karz-ı hasene davet-i Kur'anîden ve ribanın vesailiyle beraber hurmet-i şedidesinde azîm bir hikmet, âlî bir maslahat, vasi bir rahmet vardır." İzah eder misiniz?
-
"İslâmiyet’te en büyük kebire olan ribayı vesailiyle ilga etmektir." Burada neden şirk değil de riba deniliyor, bilgi verir misiniz?
-
"Zaman ihtiyarlandıkça Kur'an gençleşiyor, rumuzu tavazzuh ediyor." Buranın devamındaki âyetler, zekatın anlatıldığı mevzunun sonunda misal olarak veriliyor; zekatla bağdaşıyor mu?
-
"Zaman ihtiyarlandıkça Kur'an gençleşiyor, rumuzu tavazzuh ediyor." ifadesinden sonra gelen, "in yekün minküm işrun..." ve "tecri fil bahr..." ve "kutile eshabul uhdud..." ayetlerinin arasında nasıl bir alaka vardır?
-
"Seksen Said’den telhis ile tezahür etmişim. Onlar müselsel şahsî kıyametler ve müteselsil istinsahlar ile çalkalanıp şu zamana beni fırlatmışlar." Bu ifadeleri Reenkarnasyona delil getirenler olmuştur diye duydum, doğru mudur?
-
"Şu Said yetmiş dokuz meyyit, bir hayy-ı nâtıkın fihristesidir... Nasıl ki şimdi o merhalelerde daima ben benim. Öyle de, mevtimle gelecek menzillerde de yine ben benim." Bu ifadeleri izah eder misiniz?
-
"Nazar mesele-i zevkiyede tasarruf etse bozar. Zevkî, keşfî olan emir, nazar-ı fikir mizanıyla tartılmaz; ona inse katılaşır, çirkinleşir." İzah eder misiniz?
-
"Bekârlık bikârların kârıdır. Bâkire, iki sülüs kadın, bir sülüs erkektir. Bekâr, iki sülüs erkek, bir sülüs çocuktur. İzdivac, tasfiye tehzib eder." Bu cümleleri açıklar mısınız?
-
"Biçare İstanbul, mütebayin, dâhiyâne prensiplerin telkinat-ı musırraneleriyle kabiliyet-i telkîhasını kaybetmiştir. Zihni âlûfte olmuştur." cümlelerini izah eder misiniz?
-
"Efkâr-ı hâzırada cehl-i basiti cehl-i mürekkebe kalb eden en mühim sebep, meçhul bir şeye parlak bir isim takmakla, anladım zannetmek ve meçhul şeyler ona irca ile izah ettim zannetmektir." Zulmet-i münevvere kısmını izah eder misiniz?