Üstad semavatın yedi tabaka olduğundan bahsederken, dünyaya benzer yedi tane küreyi uhra olduğunu ve bunlarda da hayat olduğunu söylüyor. Böyle bir şey bilimsel olarak var mı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu dünyamız gibi başka bir dünya mevcut değil. Gerek Kur'an-ı Kerim, gerekse hadis-i şerifler ve gerekse bugünkü ilmin ulaştığı seviye, başka bir dünyanın varlığından söz etmemektedir. Kur'an-ı Kerim ve Risale-i Nur eserleri, semanın yedi kat olduğunu ifade etmektedirler. Peygamber Efendimiz (asm) de miraç hadisesinde bu katlarda bulunan peygamberleri ziyaret etmiştir.

Arap literatüründe yedi, yetmiş, yedi yüz gibi tabirler çokluğu ifade etmektedir. Buna göre Bediüzzaman Hazretlerinin nazara verdiği husus, diğer gezegenlerin yapısına münasip ruhaniyatın ve sekenelerin bulunabileceğidir. Çünkü cinler, melekeler ve sair ruhaniyatın varlığı dinen de kabul edilmektedir. Hayat sadece insana mahsus değildir; bu ifadeyi hayat manasında değerlendirirsek daha doğru olur kanaatindeyiz.

Bediüzzaman Hazretleri: "Hâli dağlar, boş sahralar Cenab-ı Hakk'ın ibadıyla doludur." (Lem'alar, Yirmi Altıncı Lem'a, Altıncı Rica.) derken de bu tür mahlukatın varlığını nazara vermektedir. Bunlar cisimle kayıtlı olmadığından, bunlar için mekân sıkıntısı ve yer darlığı söz konusu değildir; her yerde bulunabilirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

sami

7 tane küreyi uhrayı; gezegenlerin yapısına uygun ruhaniyatın bulunabileceği şeklinde, diye söylemek yanlış olur. Çünkü bütün semavi ecramlar ruhaniler ile doludur. 12 seyyare, trilyonlarca yıldız, hesapsız seyyareler ve gök taşları hepsine uygun sekeneleri vardır. Dolayısıyla Üstadın 7 tane küreyi uhra tabirini ruhaniyatla dolu 7 gezegen demek hatalı olur. Benim nakıs kanaatıma göre; belki ibtidai şekilde veya bitkisel ve hayvani tarzda küremize benzer karbon tabanlı hayata mazhar olmuş ve insan benzeri veya muadili canlıların OLMADIĞI 7 kürenin de var olabileceği şeklindedir. Burada ufo ile gezen uzaylıların gezegenleri şeklinde anlaşılmamalıdır. Çünkü teklif yanlız insanlara ve cinleredir. Dolayısıyla İnsanların cinlerden başka muadili yoktur. Hem öyle olasaydı Hz. Peygamber(sav) onların da peygamberi; Kur'an onlara da hitap etmesi gerekirdi.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sancaktarân

Bence bu yorum daha isabetli,ustadin tabirlerindeki kasda daha muvafik. Sitenin yorumu tekelluflu te'vil olmus.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Oarslan

"Hem Küre-i Arzımıza benzeyen yedi küre-i uhra dahi bulunmasına, zîhayata makarr ve mesken olmasına işareten yedi tabaka yani yedi küre-i arziye bulunmasına işareten Küre-i Arz dahi, yedi tabaka âyât-ı Kur'aniyeden fehmedilmiştir." Küre-i arzdan başka kürelerde maddeten yaşayan mahlukat var mı?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Üstadın bu ifadesini, “insanların dışında bazı canlıların yurdu olan yedi küreyi” anlamak mümkün olduğu gibi, hayatın devamına müsait yerlerin olabileceğini anlamak da mümkündür. Yoksa şu anda insanların yaşadığı yedi adet kürenin varlığını düşünmek pek makul görünmemektedir.

Ayrıca Kur’anın genel üslubunda ve değerlendirmelerinde yaratılmışlar içinde insan türünün tek ve bu dünyaya münhasır olduğu çok açık ve nettir. Remzi ifade ve işaretler bu açıklığa muaraza edemez ona göre tevil edilmek gerekir diye düşünüyoruz.

Bu ifadelerden biyolojik anlamda dünya dışında da hayatın olduğunu anlamak mümkündür. Lakin insan türünü ikinci plana düşürecek, insanın kainata halife olmasını zedeleyecek bir yaşam formu bir canlı türünün olması mümkün değildir.

Sizin sorduğunuz noktadan meseleye bakacak olursak insan için dünya gibi ikinci bir mekan yoktur. Çünkü birçok ayette dünyanın insan için özel yaratıldığı vurgulanıyor. Yani insan türü için en ideal yaşam formu dünyadır. Diğer kürelerde belki biyolojik anlamda canlılar vardır yaşıyor olabilirler ama dünya ayarında dünya kıvamında olduğunu zannetmiyoruz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...