Birinci Mesele-i Mühimme
İçerikler
-
"Çünkü coğrafya ve kozmoğrafya fenlerinin kısacık kanunlarıyla ve daracık düsturlarıyla ve küçücük mizanlarıyla Kur’ân’ın semavatına..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Evvela, ayetin manası ayrıdır ve o manaların efradı ve masadakları ayrıdır. İşte o küllî mananın müteaddit efradından bir ferdi bulunmazsa, o mana inkâr edilmez." İzah eder misiniz?
-
On İkinci Lem'adaki yedi tabaka arz meselesini izah eder misiniz? Neden ayete itiraz edilmiş? Üstad orada ne anlatmak istiyor?
-
"Yedi tabaka olarak halk ettim, demiyor. Misliyet ise, mahlukiyet ve mahlukata meskeniyet cihetiyle bir teşbihtir." İzah eder misiniz?
-
"Küre-i arz dahi koca, hadsiz semavata karşı bir kalp ve manevi bir merkez hükmünde olarak mukabil gelir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Zeminin küçük mikyasta eskiden beri yedi iklimi" ibaresini nasıl anlamalıyız?
-
"Hem Avrupa, Afrika, Okyanusya, iki Asya, iki Amerika namlarıyla mâruf yedi kıt'ası,.." izah eder misiniz "iki Asya" neresidir?
-
"Hem denizle beraber Şark, Garp, Şimal, Cenup, bu yüzdeki ve Yeni Dünya yüzündeki malum yedi kıtası..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Hem merkezinden ta kışr-ı zahirîye kadar, hikmeten, fennen sabit olan muttasıl ve mütenevvi yedi tabakası..." Yedi tabaka deniyor, ancak yerküreyi beş tabaka diye biliyoruz. Bilgi verir misiniz?
-
"Hem zîhayat için medar-ı hayat olmuş yetmiş basit ve cüz’î unsurları tazammun edip ve 'yedi kat' tabir edilen meşhur yedi nevi küllî unsuru..." Burayı devamıyla izah eder misiniz?
-
"'Mevâlid-i selase' denilen maadin, nebatat ve hayvanatın yedi tabakaları ve yedi kat âlemleri..." Bu "yedi kat alem" ne demek?
-
"Hem cin ve ifrit ve sair muhtelif zişuur ve zihayat mahlukların âlemleri ve meskenleri olduğu, çok kesretli ehl-i keşif ve ashab-ı şuhudun şehadetiyle sabit yedi kat arzın..." İzah eder misiniz?
-
Üstad semavatın yedi tabaka olduğundan bahsederken, dünyaya benzer yedi tane küreyi uhra olduğunu ve bunlarda da hayat olduğunu söylüyor. Böyle bir şey bilimsel olarak var mı?
-
"Yedi nevi ile yedi tarzda arzın yedi tabakası mevcut olduğu tahakkuk ediyor. Sekizincisi olan ahirki mana başka nokta-i nazarda ehemmiyetlidir; o yedide dahil değildir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Ve madem mahlukatın vücutları zişuur içindir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"O zişuur mahluklar, madem ki melâike ecnâsından ve ruhani envalarından olmak lazım gelir. Elbette en kesif ve en sert tabaka, onlara nispeten,.." İzah eder misiniz?
-
"Ehl-i keşfin küre-i arzda ifritlere mahsus tabakasını bin senelik bir mesafe görmeleri, âlem-i şehadete ait küre-i arzın çekirdeğinde değil, belki âlem-i misalideki dallarının ve tabakalarının tezahürüdür." İzah eder misiniz?