"Zerrecikler gibi tohumlar, çekirdekler, başlarında koca ağaçları taşıyor, dağ gibi yükleri kaldırıyorlar. Demek her bir ağaç Bismillah der." ifadesini nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada "tohum ve çekirdeklerin başında koca ağacı taşıması" ifadesi, mecazi bir ifadedir. Bu mecaz ile ifade edilmek istenen asıl mana; küçücük tohum ve çekirdek içine koca ağacın plan ve programı yerleştirilmiş ve ağaç bu plan ve program üzerine hareket ediyor, demektir. Yani o koca ağacı yapan ve idare eden, bu tohum ve çekirdek değildir. Tohum ve çekirdek sadece Allah’ın kudretine bir perde, bir sebeptir; yoksa mucit ve yaratıcı değildir.

Çekirdek ve tohumun mahiyeti gayet basit ve zayıf iken, çekirdek ve tohumdan hâsıl olan ağacın mahiyeti ise, gayet mükemmeldir. Böyle bir sebebin, böyle bir neticeyi yaratıp, bütün işlerini tedbir ve idare etmesi mümkün değildir. Öyle ise çekirdek ve tohum her şeye kudreti yeten bir Zat'ın memuru ve hizmetkârıdır.

Aynı şekilde, “Yıldızları direksiz durduran,..” ifadesinde de mecaz vardır. Yani koca küreleri ve yıldızları muallâkta durduran ve çok süratli dönmelerine rağmen, zerre kadar rota ve yörüngelerinden çıkmadan çeviren kimdir, diyerek o işlerin bir iki kanunla izah edilemeyeceğine işaret ediliyor.

Nasıl ki, incir çekirdeği, incir ağacının mucidi ve yaratıcısı olamaz, aynı şekilde o yıldız ve galaksileri çekip çeviren ve mükemmel olarak idare eden de itme ve çekme kuvveti değildir. Allah’ın sonsuz kudreti ve iradesidir. İtme ve çekme kanunu, sadece bir sebep ve bir perdedir. "Direksiz durdurmak" tabiri, doğrudan doğruya Allah’ın kudret ve iradesine işaret eden mecazî bir ifade tarzıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 11.099
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

enes95
Allah razı olsun gayet güzel bir cevap olmuş.Ben şöyle düşünüyorum; "tohum ve çekirdeklerin başında koca ağacı taşıması" mesela Peygamber efendimizi bir tohuma benzetirsek o koca ağaç da efendimiz zamanındaki dinsizlik ve yoldan çıkmışlık olarak ifade edebiliriz.O koca ağacı yani o koca hadiselerin altından kalmış demek ki "bismillah " demiş..Aynı şekilde üstadın hayatına bakarsak üstad da bir ohum gibi o da o koca ağacın yani dünyevi meşakkatli işlerin hepsinin altından kalmış diyebiliriz bir yönüyle.. Selam ve dua ile enes
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
galli80
Çekirdeğin koca ağacı taşıması maddi bir yük iken, Cenab-ı Allahın Esmasına ayna olması lisanı haliyle bana suret veren Musavvire bak , beni rengarenk çiçeklerle, yapraklarla renklendiren Mülevvine bak, saymakla bitiremeyeceğin hikmetle dallarımı rızıklarla dolduran Rezzaka bak ,kış gelince kurumuş kemik gibiyim Mümit ismini gör, bahar gelince nasıl canlanıyorum Muhyi ismini oku......Manaları manevi yüke dem vuruyor diyebiliriz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
kesmeli

bir et parçası olan beynin; koca vücudu kaldırması gibi..

evet zahirde ayaklar kaldırır, hakikatta Allah kaldırır. Mecazen ise, vücudu idaret etme noktası olarak yaratılmış beyin kaldırır. 

Sebep olarak ayakları beyin idare eder. Hakikatta ise, herşeyi idare eden ve ayakta tutan Allah'tır.

Hakikatta gücünün fevkinde işler ile muvazzaf olarak yaratılmış mahlukat; "bismillah" ile, Allah'ın kudretine istinad ederler ve vazifelerini sonsuz kudrete dayanarak görürler.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...