"Adalet-i İlâhiye, hasenelerin seyyielere râcih gelmesiyle affettiğine binaen..." Buradaki tartı fiili nasıldır? Mübarek zaman dilimlerinde milyonlarca sevap kazanırken, belki birkaç günah işliyoruz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Sevap terazisinin günah terazisine ağır basması ya da tersi bir durum, sadece kemiyet yani sayı üstünlüğü ile izah edilemez. Bu meseleye keyfiyet açısından bakmak gerekir.

Kemiyet; adet çokluğu, keyfiyet ise kalite demektir. Her taş taştır, ama zümrüt, inci, mercan, yakut ve elmas farklıdır, kıymetlidir ve her yerde bulunmazlar.

Müslümanların Bedir Savaşında kendilerinin üç katı olan müşrikleri mağlup etmeleri, kemiyetin değil, keyfiyetin, iman ve itimadın, sabır ve azmin neticesi idi.

Bazen bir günah keyfiyet açısından milyonlarca sevabı götüreceği gibi, bazen de bir sevap milyonlarca günahı siler ve galebe çalabilir. Tartma meselesini, sadece kemiyet ve sayı çokluğu açısından değerlendirmek yanlış olur.

Değer ve kıymet açısından bakıldığında, bir gram altın on ton topraktan daha ağır basar, çünkü burada esas olan sayı değil, kıymet ve değerdir. Keyfiyetsiz, ihlassız, samimiyetsiz ve desinler için yapılan tonlarca amelin Allah indinde hiçbir ehemmiyet ve kıymeti yoktur.

Bu sebepledir ki ibadetlerimizde ihlasa, samimiyete ve keyfiyetine çok dikkat etmeliyiz. Bir gram ihlaslı amel, tonlarca ihlassız ibadetten daha kıymetlidir. İbadetin ruhu ihlas ve samimiyettir. İhlaslı birisi de amelinin çokluğuna bakarak ucba düşmez.

Hulasa, amellerin tartılması öyle bizim anladığımız gibi bir malın tartılması gibi olmayacak. Mahşerde kurulacak o hassas terazi amelleri sadece kemiyet açısından değil, keyfiyet açısından da tartıp değerlendirecek...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.904
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Gökyüzü
Çok güzel izah edilmiş.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...