"Ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahvâl-i beşeriyeye bakar, ona göre gelir, ilaç olur." İzah edip, şeri hükümlerin değişen ve değişmeyen kısımlarına misal verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Teferruat; asıl hükmün, temel esasın teferruat ve tafsilatı manasına geliyor. Esasta ve temelde farklı düşünmek mümkün değilken, bu esasın teferruat ve tafsilatında farklı düşünmek ve ortaya faklı görüşler koymak gayet normal ve hatta zaruridir.

Bütün insanları ayrıntılar konusunda bir kalıba sokmak âdetulah açısından mümkün değildir. Bütün insanlık temelde birleşebilir, ama temelin ayrıntılarında birleşemez. Mesela, bütün insanların hayatlarını devam ettirmeleri için bir eve ihtiyaçları vardır. Çünkü barınma temel bir ihtiyaçtır; ama evin tefrişatı, büyüklüğü, boyası detayları konusunda bütün insanlar aynı kalıba giremezler.

İslami hükümlerin değişmeyen ve tevile kapalı kısmı farzlardır. Değişen ve tevile açık olan kısmı ise, farzların dışında kalan diğer hususlardır. Mesela, namazın on iki farzı değişmez ve tevile kapalıdır. Ama on iki farzın dışında kalan diğer kısımlar teferruat olup mezheplere göre farklılık arz edebilir.

Zekât, hac, oruç vesaire farz olan ibadet ve hükümler de bu şekildedir.

Yine eti haram kılınan hayvanlar konusunda hınzır, akan kan, leşler, Allah adına kesilmeyen hayvanlar dışında kalan diğer hayvanların etleri teferruat kısmına girip, dinî hükümleri örf, âdet ve coğrafyaya göre farklılık arzedebilir...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 2.038
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...