"Akıl ve kalbi eğlendiren ve keyiflendiren böyle tefekkühat-ı ilmiyeyi israf saymayınız." Tefekkühat-ı ilmiyeden kasıt nedir? Risale-i Nur harici ilimlerin israf olmadığını mı anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
"Bu sıkıntılı zamanda ve tazyikat altında akıl ve kalbi eğlendiren ve keyiflendiren böyle tefekkühat-ı ilmiyeyi israf saymayınız. Hüsn-ü niyet öyle bir kimyadır ki, şişeleri elmasa çevirir, toprağı altın yapar. İnşaallah, o hüsn-ü niyetle, bu tefekkühat dahi hakiki bir gıda ambarına bir anahtar olur ve hizmette zaafa düşenlere kut ve kuvvete yol açar." (Kastamonu Lahikası, 40. Mektup)
Tefekkühat-ı ilmiye; ilmî meyveler hükmünde olan ilmin teferruat ve tafsilatı manasına geliyor. İnsan devamlı ilim ve ibadet ile meşgul olamaz; meşru dairede eğlenmek ve dinlenmek de ister. Üstadımızın tevafuk, cifir ve ebced gibi ilimle meşgul olmasını “tefekkühat-ı ilmiye” nev’inden kabul etmek gerekiyor.
Risale-i Nur'un dışındaki ilimlerle meşgul olmayı israf kabul etmek, yanlış bir bakış açısıdır. İnsan yirmi dört saat Risale-i Nurla meşgul olamaz; bu, fıtrata aykırı bir durumdur. İnsanın Risale-i Nur'un dışında -meşru dairede- okulu, işi, içtimaî faaliyetleri ve diğer İslamî ilimlerle meşgul olma gibi vazifeleri de bulunuyor, bunlara israf gözü ile bakmak cehaletten başka bir şey değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü