"Bana tevili kabil olmayan bir cümle getiriniz, sizi onunla idam edeyim." cümlesini nasıl anlayabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
"Napolyon'un dediği gibi, 'Bana tevili kabil olmayan bir cümle getiriniz, sizi onunla idam edeyim.' Beşerin ağzından çıkan hangi cümle vardır ki, tevillerle cürüm ve suç teşkil etmesin? Bilhassa benim gibi yetmiş beş yaşına varmış ve bütün dünya hayatından elini çekmiş, sırf âhiret hayatına hasr-ı hayat etmiş bir adamın yazıları elbette serbest olacaktır. Hüsn-ü niyete makrun olduğu için pervasız olacaktır."(1)
Hakkı batıl, batılı hak gösterecek kadar şeytani bir zekâya sahip olan bir adam, yoruma açık olması mümkün olmayan bir cümle ile insanı mahkûm edebilir.
Bir insanı idam ettikten sonra, ona sebep bulmak zor değildir. Siyasi iktidarlar, kendisine muhalif gördüğü fikir erbabını, sudan sebeplerle mahkûm etmiş, bazı ifadelerinden dolayı çileler çektirmişlerdir. Hatta hiçbir şekilde yoruma açık olmayacak söz ve davranışları bile yorumlayıp, cezaya sebep yapmışlardır.
Tarihte zalim diktatörler tarafından nice mazlum âlim ve mürşitler mahkûm hatta idam edilmişlerdir.
(1) bk. Şualar, On Dördüncü Şua.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Hatta tevili kabil olmayan bir cümleye dahi ihtiyaç yoktur. Rahmetli Adnan MENDERES in idam edilme sebeplerinden birisi sözde öldürttüğü gençleri mezbaha da kıyma makinaların da hayvan yemi haline getirmiş yalanı idi.