"Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır..." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Esasen su hayattır, her canlı için gereklidir. Ancak burada verilen misal, farklı hastalara göredir. Bu farklı hastalıklara göre suyun içilmesi farklı hükümler aldığı gibi, içtihada açık olan hükümler de farklı mizaçlara, huylara, tabiatlara, fıtratlara, bünyelere göre değişecektir.
Mesela, ameliyatta hastanın şuuru açık olmadığından, midedeki su soluk borusuna kaçabileceği için ameliyat öncesi su içirilmez. Ameliyat sonrasında da tekrar ameliyata girme riski olabileceğinden veya bağırsakların çalıştığı görülene kadar su verilmez. Tıbben buna haram denilebilir...
Yüksek tansiyon hastalarında, tansiyonu yükseltmemek için suyun azaltılması gerekiyor.
Yine, ileri böbrek problemi olanlarda da su azaltılıyor, ama böbrek problemi az ya da başlangıç seviyesinde olanlarda su artırılıyor.
Aynı şekilde havaların sıcak olması, ishal gibi su kaybı yaşanan tüm durumlarda, suyun fazla tüketilmesi gerekiyor.
Demek ki, aynı su farklı durumlar ve hastalıklar için farklı hükümler alabiliyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Buradan ben şunu anladım.
Konu ile dolaylı bağlantılı.
Su nasıl farklı hastalıktaki kişilere farklı hükmü oluyor.
Cümlelerin, hükümlerin dahi öyle oluyor.
Mesela :" Her insan özeldir." cümlesi, dünyada benim gibi insan yok diyip demoralize olan bir kişi için şifa olurken. Yani bu cümle böyle kişiler için gereklidir(ona farz olur) . Gururu yüksek kişilerin, yani demoralize olmamış sırf övünmek için "Ben özelim." demek gururunu kabartır. Bu gibi durumda da iyi değildir(ona caiz olmaz.) şeklinde düşündüm.