Dokuzuncu Söz Namaz bahsinden sonra, Onuncu Söz Haşir bahsine geçilmesinin hikmeti ne olabilir acaba?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Sorunuza iki yönden cevap verilebilir.

1. Sözler'de, önce hayırlı bir işe başlanmasından dolayı, Besmele ile başlandı (Birinci Söz), sonra gayba imanın önemi (İkinci Söz), sonra iman edenlerin ibadetle bunu hissettirmesi ve göstermesi gerektiği (Üçüncü Söz), sonra ibadetin tacı ve kıvamı olan namazın hem az, hem kısa ve hem de çok değerli olduğu (Dördüncü Söz), sonrasında ise namaz kılmanın yetmediği, yanında günahlardan kaçınmanın da ehemmiyetli olduğundan (Beşinci Söz) bahsedildi.

Daha sonra ise bize verilen maddi ve manevi değerlerimizin Allah'a satılması durumunda çok kıymet kazanacağı, aksi takdirde bunların kıymetsiz bir paçavradan ibaret olacağı (Altıncı Söz), sonrasında bütün varlığa mana veren Allah'a iman ve ahirete imanın değer ve güzelliklerini (Yedinci Söz), sonrasında ise insan ruhunun ancak din ve inançla sağlığa kavuşabileceği, aksi hâlde sıkıntının hiçbir şeyle izale edilemeyeceğini (Sekizinci Söz), daha sonra da Allah'ın her an bizlere büyük nimetlerde bulunduğu ve bunlara hem şükür, hem Allah'ı tenzih hem de Allah'ın en büyük olduğunu ilandan ibaret olan namazı günün belirli vakitlerinde kılmanın hikmetleri anlatılmakta (Dokuzuncu Söz), sonrasında ise bütün bu iman ve ibadetlerin veya tersi durumunda bütün küfür ve isyanların neticelerinin tahakkuk edeceği ahiretin ispatına yani Onuncu Söz'e geçildiğini görüyoruz. Çünkü ahiret olmazsa bütün bu inanç ve ibadet veya küfür ile isyanlar neticesiz kalacağından kıymetini kaybeder.

2. Dokuzuncu Söz bilindiği gibi namazın beş vakte tahsis hikmetinden bahseder. Bu bahsin en sonunda işa yani yatsı namazının vaktinin insana hatırlattığı ruh haleti anlatılır. Bu vaktin insana verdiği ruh sıkıntısından, ancak Allah'ın huzuruna namaz ile çıkmakla kurtulabilir. İşte bu vakit insana günün ölüp zifiri bir karanlığa ve kara bir kefene büründüğünü, senenin kış mevsimini hatırlatıp varlıkların ölümünü ve beyaz bir kefene sarıldığını, insanın da ölüp kendisini de tanıyanların tamamen vefat edip hatırlanmadığı vakti hatırlatıp büyük bir unutulma kefeni içerisine gömüldüğünü, kâinatın da kıyametten sonra bütün bütün harap olup yok olduğunu hatırlatıp her şeyin boş, fâni ve ehemmiyetsiz olduğunu ihsas ettiği bir dönemdir.

İşte bu bahsin sonunda her şeyin yok olduğunu insan gördüğünde, "Peki sonumuz ne olacak? Hakikaten ahiret var mı?" gibi peşpeşe zihnimize gelen sorulara Onuncu Söz âdeta "Merak etmeyiniz, bu dünyadan sonra ahiret vardır. Hiçbir varlık yok olmayacaktır. Çünkü Allah bakidir ve o her şeyi bekalaştırıp sonsuzlaştıracaktır." diyerek cevap verir. Evet, Onuncu Söz geceden sonra sabahın, kıştan sonra baharın gelmesi katiyetinde dünyadan sonra ahiretin ölümden sonra dirilmenin ispatını yapmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.049
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

muammerbuyukoz1

Cevabımı almış oldum. Sağolun...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...