Onuncu sözde haşir ile beraber neşir kelimesini de çok görüyoruz. "Neşir"i nasıl anlamak iktiza eder?
Değerli Kardeşimiz;
Haşir yeniden diriltilerek mahşer meydanında toplanması, neşir ise toplanan canlıların tekrar yayılması ve dağılması anlamına geliyor.
Aynı tabir dünyada da ve özellikle bahar mevsiminde canlıların dirilmesi yani haşredilmesi, zaman içerisinde de çoğalıp her tarafa dağılmaları anlamına gelmektedir. Evet, geçen yazdan kalan varlıkların bazı fertleri muhafaza ediliyor. Zamanı geldiğinde yani baharda, o baki kalan eserler âdeta haşredilir. O haşredilen ve diriltilen fertler de zamanla çoğalır ve her tarafa yayılır.
Demek neşir, dirilişin örneklerinin çoğaltılması yayılması her tarafta kesretle gösterilmesi anlamına geliyor. Evet, hikmet dünyası olan bu dünyada bile haşrin ve neşrin o kadar numunleri var ki, aklı başında olan herkesin kudret dünyası olan ahiretteki tekrar dirilişin inkârına cesaret edememesi gerekir.
Özetle, neşrin anlamı haşrin örneklerinin çoğaltılması ve yaygın hale getirilmesi anlamına geliyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Ahiretteki neşri çok anlayamadım. Dünyadaki anlaşıldı tamam.
Sağolun. Teşekkürler
Onuncu sözün son kısımlarını okurken dikkatimi çekti. Soruma da cevap oldu sanırım. Zeylin dördüncü parçası... '' İzessuhufu nuşirat kelimesiyle ifade eder ki haşirde herkesin bütün amali bir sahife içinde yazılı olarak neşrediliyor... ''Bu ifade ile neşir aklıma tam yatmış oldu.