"Ehl-i İ'tizalce: 'Ölmeyecekti.' Çünkü onlarca muradın iradeden tahallüfü caizdir." Ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Ehl-i İ'tizalce: "Ölmeyecekti." Çünkü onlarca muradın iradeden tahallüfü caizdir."

"Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaatçe, bu misalde sükut ve tevakkuf lazımdır. Çünkü, irade-i külliyenin sebeple müsebbebe bir taalluku vardır. Bu itibarla, sebebin ademi farz edilirse, müsebbebin de farz-ı ademi lazım gelir. Çünkü taalluk birdir. Cebir ve İ'tizal, ifrat ve tefrittir."(1)

Cebriye Mezhebi, insan iradesini inkâr ettiği için cinayet fiilini tamamı ile kadere yüklüyor, insan irade etse de etmese de bu cinayeti işleyecekti diyor. Bu yüzden, sebep ortadan kalksa da cinayet yine olacaktı, deyip insanı cebire mahkûm ediyor.

Mu’tezile Mezhebi ise insan iradesini tam selahiyetli ve muktedir gördüğü için, "sebep olmasa idi cinayet de vuku bulmazdı" diyerek kaderi inkâr ediyor. Yani her iki batıl mezhep de insanın bilmesinin mümkün olmadığı gaybî şeyler hakkında itikatları istikametinde fikir yürütüyorlar.

Buradaki "murad" tabiri İlahi irade ve onun kader programıdır; irade de insanın tercih etme hürriyetidir. Bu batıl mezhebin iddiasına göre, insan hür iradesi ile kaderi ve Allah’ın muradını dinlemeyebilir. İnsan Allah’ın irade ve muradına rağmen hareket edebilir, gibi bir safsatanın müdafaasını yapıyorlar. Bir cihetle insan iradesini ispat edeyim derken, ifrat edip insana taalluk eden fiillerde İlahî iradeyi inkâr ediyorlar. Yani insan iradesi ile İlahî irade karşı karşıya gelebilir, demektir.

Hâlbuki Ehl-i sünnet ne kaderi inkâr ediyor ne de insan iradesini yok sayıyor. Bu gibi hâdiselerde hem kaderin hem de insan iradesinin bir hissesinin olduğunu ifade ediyor. “Sebebin olmadığı bir durumda insanın netice hakkında bir bilgi sahibi olamayacağını” ifade ederek en makul fikri ortaya koyuyor. Çünkü "Ecel tektir, değişmez" hükmü umumi bir hükümdür, kaderin bilinmesi mânâsına gelmez. Kadere, yani Allah’ın takdirine ancak hâdiseler vuku bulduktan sonra vakıf olabiliriz. Diğer iki batıl mezhep ise kader vuku bulmadan, yani Allah’ın takdiri gerçekleşmeden fikir yürütüyorlar.

Burada bahis ecel mefhumu üzerinedir. Allah her mahlûk için bir ecel tayin etmiştir ki, kimse bunu uzatıp kısaltamaz. Bir katil, birisini öldürmekle onun takdir edilmiş hayatını kısaltmış olmuyor, o katil onu öldürmekten vazgeçmekle de maktulün ömrünü uzatmış olmuyor. Sebep olsa da olmasa da Allah her canlı için bir ecel tayin etmiştir ve hiçbir sebep bu tayini bozamaz. Umumî mânâda olan bu ecel kanunu Cebriye mezhebinin görüşünü desteklemiyor. Katilin elinden kurtulan bir maktul elbette başka bir sebebin eliyle ölecektir. Öldürülmekten kurtuldu diye ebedî yaşayacak değildir.

(1) bk. İşârâtü'l-İ'câz, Bakara Suresi 7. Ayet Tefsiri.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.889
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Lazgin
Sebebin ademi farz edilirse, müsebbebin de farz-ı ademi lâzım gelir. Çünkü taallûk birdir Burayı biraz daha açar mısınız?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Bir olayın sebebi yok sayılırsa o sebebe bağlı olan sonucunda yok sayılması gerekir. Çünkü Allah kainatta her şeyi sebep sonuç bağlamında yaratıyor. Adetullah açısından sebep olmadan sonuç olmaz. Mesela soğuk üşümenin sebebidir soğuğu yok farz edersen soğuğa bağlı üşümeyi de yok sayman gerekir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Nur mektupları

Hocam tam olarak mutezilede böyle demiyor mu haşa silah atmassa adam ölmez diyor....soğuk olmazsa üşüme olmaz... Aynı mantık değilmi haşa...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Değil çünkü her ateş edildiğinde netice kesin ölümle sonuçlanmıyor. Bu durumda ateş edilmediğini farz ettiğimizde sonuç bizim için meçhuldür. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Nur mektupları

Bu olayı sadece ECEL mefuhumu açısından mı Düşüneceğiz? ... yoksa her olaya tatbik edebilirmiyiz.?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Sebep sonuç ilişkisine mazhar olan her olay için geçerlidir denilebilir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...