"Hem Kur’ân’ın i’câzı, tabakat-ı insaniyede kırk tabakaya karşı ayrı ayrı i’câzını gösterdiği,.." cümlesinde "kırk tabaka"dan maksat nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Kur’an’ın mucize yönlerini İslam alimleri kırka kadar tespit etmişler. Yani Kur’an kırk yönlü bir mucizeler mecmuasıdır. İşte bu kırk yönlü mucizeleri her meslek ve meşrep sahipleri ayrı ayrı ele alıp, o alanda ihtisas kesp ederek insanların nazarına sunmuşlar. Kimisi Kur’an’ın nazmındaki mucizeliği, kimisi remzi yönlerindeki mucizeliği, kimisi gaybi ihbarlarını, kimisi akli delilleri, kimisi belagat noktalarını, kimisi tarihi malumatlar cihetini vs. kati delilleri ile ortaya koyarak Kur’an’ın mucizevi yüzünü ispat etmişler.
Mesela; Risale-i Nurlarda İşaratü'l-İ’caz ve Yirmi Beşinci Söz adlı eserlerde, Kur’an’ın nazım ve belagat yönünden mucize olduğu kati olarak ispat ediliyor.
Geçmişte de bunun benzerlerini Sekkaki, Abdülkahir Cürcani, Zemahşeri, Cahız gibi belagatin üstadları ortaya koymuşlar. Burada asıl vurgulanan husus; her bir meslek ve meşrep Kur’an’ın bir yönünü ve yüzünü inceleyip o noktada terakki etmiştir. Bunda da o meslek ve meşrebin içtimai ve ilmi yapısı etkili olmuştur. Yani ilmi meşrep ve avami meşreplerin oluşmasında sosyal tabakalaşmanın önemli bir rolü vardır.
Mesela; tasavvuf meşrebi ekseri olarak Kur’an’ın batini ve remzi yüzü ile meşgul olmuş, medrese ve felsefe ehli Kur’an’ın akli ve mantıki yüzünü incelemiş, edebiyat ve belagat üstadları Kur’an’ın dil ve üslup yüzüne dikkat kesilmiş, pedagoglar ve terbiyeciler kendi mesleklerine göre ve hakeza.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
40 nevi i'cazın 200 aksamı i'cazdan farkı nedir külliyatta izah edilmişmidir
40 tabiri tür ve çeşit 200 ise bunların aksam ve açılımı oluyor. Mesela bereket bir tür bir kap suyun çoğalması da bunun açılımı.
Hem Kur'anın i'cazı, tabakat-ı insaniyede kırk tabakaya karşı ayrı ayrı i'cazını gösterdiği, Ondokuzuncu Mektub'un Onsekizinci İşaretinde beyan edilmiş ve o tabakatın on kısmının ayrı ayrı hisse-i i'caziyelerini isbat etmiş.
(Yirmidokuzuncu Mektub/3. Risale olan 3.Kısım/1.Mes'ele)
Peki burdaki on tabaka hangileridir. Kulaklı tabaka ve gözlü tabaka malum. Diğer 8 tabaka hangileridir acaba?
İnsanların anlayış seviyelerine hitap ediyor. Kulaklı, gözlü, kalbi, işari, ruhi şekinde sıralanabilir. Mesela İbn-i Arabinin ayetten çıkardığı bir manayı bir müfessir göremiyor.