İktisat Risalesi'nde geçen "Mübarek Şehir" neresidir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu şehrin ismini, Üstadımızın vermemesinde birçok hikmetler olabilir:

Birincisi: Şehir değil, verilen mesaj mühimdir. Dikkatlerin oraya yoğunlaşması lazımdır.

İkincisi: Bu şehir ahalisi israf yapmak ile tarif edilmektedir. İsim verilmesi hem gıybet olma ihtimali olabilir hem de o şehrin insanları bundan incinebilirdi. Bu sebepten isim verilmemiş olabilir.

Bununla birlikte Abdulkadir Badıllı ağabeyimizin hazırladığı Mufassal Tarihçe-i Hayat eserinde bu konuda şu bilgiler geçmektedir:

"Hazret-i Üstâd'ın bu hatırası bize hem bazı tarih uçlarını vermektedir, hem de gerçekten o sıra Isparta halkının çok fakirlik çektiği bir zamandır. Üstâd oradan Barla'ya geldikten sonra, beş-altı seneye kadar hep Isparta halkının fakirliğini hatırlamış ve ona acıyarak refahı için dua etmiş olduğunu göstermektedir. Ekser Isparta'lıların i'tirafiyle sabit olmuş ki; Üstâd Bediüzzaman Hazretleri Isparta'ya teşrifinden sonra, ahalisinin refahı halıcılık ve gülcülük vesileleriyle yükselmeye başlamıştır.

Üstâd'ın hatırasında verilen tarih ucu da şöyledir ki: İktisad Risalesi olan 19. Lem'a, Hazret-i Üstâd'ın 1934'de Barla'dan Isparta'ya getirilmesinden bir kaç ay sonra, yani 1935 yılı başlarında Isparta'da te'lif edildiği için, 1926'dan 1935 yılına kadar ayların küsûratı nazara alınmazsa, 9 sene eder ki “Ben dokuz sene evvel mübarek bir şehre geldim” olan meselenin hakikatını gösterir. Fakat Barla'dan Isparta'ya gelişi için: “Sekiz sene sonra yazın yine o şehre geldim” hükmünün izahı ise şöyle olabilir:

1926'nın 25 Ocağı'nda Burdur'dan Isparta'ya gelmesi, 25 gün kadar burada kalması ve şubat 20'de de Barla'ya gitmesi olmuştu. 1934 yılının Ağustos'u içinde Barla'dan Isparta'ya döndü, yani getirildi. Böylece birinci hesapta Isparta'dan gidişinden, İktisad Risalesi'nin te'lif tarihine kadar dokuz sene geçtiği gibi, ikinci hesapta küsûrat fazlalığı nazara alınmadan sekiz sene denilmiştir ki, her iki hesap da doğrudur. Bir ihtimale göre de, birinci hesap Rumî takvime göre... İkincisi de Miladîye göre hesaplanmıştır ki, Isparta'dan Barla'ya gittiği zaman, Rumî yılbaşı olan 1342'nin 22 Mart'ına girilmediği için henüz yıl 1341'dir." Mufassal Tarihçe 1. Cilt

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.820
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Lazgin

1926 da ıspartadan barlaya nefyedilirken yol üstündeki bir köydür. 8 sene sonra yani 1934 te barladan tekrar ıspartaya nefyedildiğinde yine oradan geçmiş fakat bu sefer yaz ayına denk gelmiştir. iktisad risalesi de 1935 te ıspartada telif edildiğinden üstad '9 sene evvel' diye konuya giriyor.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...