Muhakemat'ı Küliyat'tan kabul etmeyenler var. Kitabın başında, Risale-i Nur Külliyatı'ndan yazmadığını iddia edip, hüccet olarak kabul edilemeyeceğini söylüyorlar. Bu konuda ne dersiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Muhakemat, "Eski Said" dönemine ait bir şah eserdir. Üstadımız bu esere ayrıca Reçetetü’l-Ulemâ (alimlerin reçetesi) ve Saykalu'l İslam (İslam'ın cilası) ismini vermiştir. Meseleleri gayet veciz ve cevami-ül kelim "Az kelimeyle çok mana ifade etme" şeklinde halletmiş. İçindeki bilgiler Külliyat'ın bir kısmının mukaddemesi ve özeti mahiyetindedir.
Hatta bu kitapta bulunup da Risalelerde bulunmayan konular da var; Unsuru'l-Belağat gibi... Bu ve diğer başlangıç eserler, Risale-i Nur Külliyatı'nı yazmaya bir basamak olduğu kanaatindeyiz.
Risale-i Nurlar Kur'an-ı Azimüşşana tam olarak ayine olmasından; nasıl ki Kur'an'da Mekkî ve Medenî ayetler var. "Mekki ayetler" gayet veciz; "Medeni ayetler" ise, muhataplar değiştiğinden tafsilatlıdır. "Eski Said'in" muhatapları ekseriyetle dar dairedeki ilmi seviyesi yüksek birkaç talebeden ibaret olduğundan, fazla tafsilata girmezdi. Müşkil konuları gayet kısa ve öz şekilde hallederdi.
"Yeni Said'in" muhatapları ise artık dar dairedeki mahdut birkaç şahıs değil, belki bütün alemi İslam, hatta bütün insanlıktır, diyebiliriz. Bu yüzden meseleler daha ayrıntılı bir şekilde izah edilmiştir. İşarat-ül İ'caz, Mesnevi-i Nuriye, Muhakemat gibi eserleri, Risale-i Nur'un bir fidanlığı, çekideği şeklinde düşünürsek, Külliyat da o çekirdeklerin ağaç olmuş şeklidir. Bu üç eser her ne kadar "Eski Said" döneminin mahsulü olsalar bile, Risale-i Nurların mütemmimi, tamamlayıcısıdırlar.
Muhakemat gibi bir eserin üzerinde "Risale-i Nur Külliyatından" şeklinde bir ifade yazılmamış diye, "Bu eser Külliyattan değildir." demek yanlış olur, sadece "Yeni Said dönemi eserlerinden değildir." denilmelidir, düşüncesindeyiz.
İlgili ders videosu için tıklayınız:
Prof. Dr. Şadi Eren, Muhakemat Dersleri (1.Bölüm)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Muhakematın değerinin farkına varılması için muhitimde nur taleberi arasında çabalarım olduysada tesir uyandırmadı.r.n daki bir çok meselenin anahtarı muhakematta var olduğunu müşahede ettim.