Mütenâsip olan eşya arasında meyil ve cezbe vardır. Yani, birbirine temayül ederler ve yekdiğerini celb ederler, aralarında ittihad olur. Fakat birbirine zıt olan eşyanın aralarında nefret vardır, çekememezlik olur. Cümlesini açıklar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Üçüncü nükte: Mütenâsip olan eşya arasında meyil ve cezbe vardır. Yani, birbirine temayül ederler ve yekdiğerini celb ederler, aralarında ittihad olur. Fakat birbirine zıt olan eşyanın aralarında nefret vardır, çekememezlik olur. İşarat-ül İ'caz
Yapmacık ve suni hareketler iticidir. Doğal ve samimi hareketler çekicicidir. İki zıt şey bir yerde cem olamaz. Bir insanda korkaklık mizaç olmuşken; cesur ve kahraman olması düşünülemez. Korkaklık cesareti iter barındırmaz. Cimrilik cömertliği kovalar vesaire.. Karakter ve mizacı düzgün olan bir insana güzel huylar yakışır ve o güzel huyları mıknatıs gibi kendine çeker. Karakteri ve mizacı bozuk olan insanda da güzel huy olmaz, güzel şeyleri kendinden uzaklaştırır.
Allah resulünün hayatına bakıldığında, güzel ahlaklar ve huylar onda cem olmuştur. Bu da gösterir ki, onun mizaç ve karakteri en kamil noktadadır. Yoksa bozuk mizaç ile güzel ahlak beraber bir insanda toplanmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü