Tevhidin İki Bürhan-ı Muazzamı
İçerikler
-
"Lisan-ı gayb, şehadetle müsebbihtir, muvahhiddir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"O sestir gayeten ulvi, nihayet derece ciddi, hakiki pek samimi hem nihayet munis ve mukni ve burhanla mücehhezdir. Mükerrer der ki:: Lâ İlahe İlla Hu..." İzah eder misiniz?
-
"Şu burhan-ı münevverde, cihat-ı sittesi şeffaf ki üstünde münakkaştır, müzehher sikke-i i’caz. İçinde parlayan nur-u hidayet der ki: Lâ İlahe İlla Hu..." İzah eder misiniz?
-
"Evet, altında nescolmuş mühefhef mantık ve burhan, sağında aklı istintak; mürefref her taraf, ezhan 'Sadakte' der ki: Lâ İlahe İlla Hu. Yemîn olan şimalinde, eder vicdanı istişhad. Emamında hüsn-ü hayırdır, hedefinde saadettir..." İzah eder misiniz?
-
"Yemîn olan şimalinde eder vicdanı istişhad. Emamında hüsn-ü hayırdır, hedefinde saadettir. Onun miftahıdır her dem ki: لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ هُوَ " İzah eder misiniz?
-
"Emam olan verasında ona mesned semavidir ki vahy-i mahz-ı Rabbanî. Bu şeş cihet ziyadardır, burucunda tecellidar..." Buradaki "şeş cihet"ten kasıt nedir?
-
"Evet, vesvese-i sârık, bâvehm-i şübhe-i târık, ne haddi var ki o mârık, girebilsin bu bârık kasra. Hem şârık ki, sur sureler şâhik, her kelime bir melek-i nâtık ki..." İzah eder misiniz?
-
"Bütün enva-i şirki reddeder, hem de yedi enva-i tevhidi eder isbat; üçü menfi, üçü müsbet..." cümlesini açıklar mısınız?
-
" قُلْ هُوَ karinesiz işarettir. Demek ıtlakla tayindir. O tayinde taayyün var. Ey, لاَ هُوَ اِلاَّ هُوَ Şu, tevhid-i şuhuda bir işarettir. Hakikatbîn nazar tevhide müstağrak olursa der ki: لاَ مَشْهُودَ اِلاَّ هُوَ" İzah eder misiniz?
-
"Allahu Ehad: Tevhid-i ulûhiyete tasrihtir." cümlesini açıklar mısınız?
-
İhlas suresinde neden bilhassa rububiyyet ve kayyumiyyete dikkat çekilmiş; hallakiyyet, rezzakiyyet, uluhiyyet manaları neden nazara verilmemiştir? Risaleler ışığında nasıl izah edersiniz?
-
"Bir tevhid-i sermedi işareti şöyledir: Vacib, kadîm, ezelî olmazsa olmaz ilah. Yani ya müddeten hâdis ise, ya maddeden tevellüd, ya bir asıldan münfasıl olsa, elbette olmaz şu kâinata penah." ifadelerini izah eder misiniz?
-
"Demek şu Sure-i İhlasta, kendi miktar-ı kametinde müselsel, hem mürettep otuz sure münderiç; bu bunlara sehergâh." İzah eder misiniz?