İkinci Maksat, Mukaddime
İçerikler
-
Tahavvülât-ı zerrâtın "Nakkâş-ı Ezelînin kalem-i kudreti" ve "kitab-ı kâinatta yazdığı âyât-ı tekvîniyenin hengâmındaki ihtizâzâtı ve cevelânı" olmasını detaylıca izah eder misiniz?
-
"Zerrelerin ihtizazı" tam olarak ne demektir, açıklar mısınız?
-
"Her bir zerre, mebde-i hareketinde, lisan-ı hâl ile 'Bismillâhirrahmânirrahîm' der." cümlesini izah eder misiniz?
-
Her bir zerrenin mebde-i hareketinde Bismillah demesini anlayabiliyoruz. Ancak vazifesinin sonunda Elhamdülillah demesini nasıl anlatabilirsiniz?
-
"Her şeyin evvelinde ve ahirinde yazılıp tespit edilmesi" ne manaya gelmektedir? Bu yazının keyfiyeti ile alakalı neler söylenebilir?
-
Bir şeyin vücudundan evvel yazılması; o şeyi plan ve programa uymaya zorlamaz mı? Bu yazıyı ve mahiyetini hem ızdırarî kader ve hem de ihtiyarî kader açısından nasıl anlamalıyız?
-
"İmam-ı Mübin" ile "Kitab-ı Mübin"i "Levh-i Mahfuz" ile alakası ile tafsilatıyla izah eder misiniz?
-
"Çekirdek, bütün ağacın teşkilatını tanzim edecek olan programları ve fihristeleri ve o fihriste ve programları tayin eden o evamir-i tekviniyenin küçücük bir mücessemi hükmünde denilebilir." İzahı nasıldır?
-
İlim defteri ile kudret defteri arasında nasıl bir fark vardır?
-
Levh-i mahfuzun ve İmam-ı Mübin’in eşyadaki cilvesi ile maddiyunların tabiatı tariflerinin münasebetini biraz daha açar mısınız?
-
Zamanın hakikatini mezkûr meseleler muvacehesinde daha net olarak nasıl anlayabiliriz? Zaman nispi kabul ediliyor; bunun hakikat veçhesi ne olabilir?
-
Kâinat kitabındaki bu yazılıp bozulmanın sebep ve hikmeti ne olabilir?
-
"Zaman dediğimiz, kâinatta cereyan eden bir nehr-i azimin hakikati dahi, Levh-i Mahv-İsbat’taki kitabet-i kudretin sahifesi ve mürekkebi hükmündedir. Lâ ya’lemu’l-gaybe illallah..." Bu ifadeyi açıklar mısınız?