"Şu zerre-i havaiye bütün onlara girer veya girebilir ve gayet hakîmane ve üstadane, yanlışsız olarak işler, vaziyetler alır. Vazifesi bittikten sonra kalkar, gider. " Zerrenin mezkûr vazifesinin daha iyi anlaşılabilmesi için misal verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Evet, havanın her bir zerresi, her bir zihayatın cismine, her bir çiçeğin her bir meyvesine, her bir yaprağın binasına girip işleyebilir. Halbuki onların teşkilâtları ayrı ayrı tarzdadır, başka başka nizamatı var. Bir incir meyvesinin fabrikası, faraza, çuha makinesi gibi olsa, bir nar meyvesinin fabrikası da şeker makinesi gibi olacaktır. Ve hakeza, o binaların, o cisimlerin programları birbirinden başkadır. Şimdi, şu zerre-i havaiye bütün onlara girer veya girebilir ve gayet hakîmane ve üstadane, yanlışsız olarak işler, vaziyetler alır. Vazifesi bittikten sonra kalkar, gider." (Sözler, Otuzuncu Söz, İkinci Maksat)

Fotosentez işleminde bitkilerin havadan karbondioksit (CO2 ), topraktan su (H2O) ve Güneş'ten ışık almaları gerekir. Bu hadisenin mahsulü, havaya salıverilen oksijen (O2) ve bitkilerin gelişimi için kullandıkları şekerdir. (C6H1206 ). Yani, teferruatı biyoloji kitaplarında verilen fotosentez işleminde; (6 CO2+12 H2O + ışık enerjisi ─> C6H12O6+6 O2+6 H2O)

İstihdam edilen hava zerresi olarak CO2 molekülünü göz önüne alalım. Bu zerre ister incir ağacının yaprağında, ister nar ağacının yaprağında, isterse bir mısır yaprağında çalışsın, programları birbirinden farklı olan tüm bitkilerde gayet hakîmane ve yanlışsız olarak işler, vaziyetler alır.

Bu harika ve akıl almaz işler sonsuz ilim sahibi Allah’a has bir nişandır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...