Müteharrik hava ve onun müteharrik zerresi ile sakin olan toprağın sakin zerresinin yaptığı faaliyetler mukayese ediliyor. Aralarındaki farklar nelerdir?
Değerli Kardeşimiz;
Zerrelerin bazısı sabit bir yerde dururken, bazısı da hareket halindedir. Mesela, hava zerreleri hareket edip, her bir bitkinin bünyesinde vazife görürken, toprak zerreleri sabit olup tohumlara annelik yapıyor. Ağzımızdan çıkan her bir kelime bir tohum gibi atmosferdeki havaya ekiliyor, havada, âdeta zamansız bir anda sünbüllendirip işitenlerin kulağında mana meyvelerini veriyor ve nebatatın telkihinde yaptığı vazifelerle de intizamlı neticeler veriyor. Bu açıdan sakin toprak ile hareketli hava farklı şekillerde Allah’ın isimlerine aynalık yapıyorlar. Üstad Hazretleri bu hakikatı şu şekilde ifade etmektedir:
"Havanın zerreleri, her biri birer mektubat-ı Samedâniye, birer antika-i san'at-ı Rabbâniye, birer mucize-i kudret, birer harika-i hikmet olan nebatat ve eşcar, ezhar ve esmardaki harekât ve hidematları, bir Sâni-i Hakîm-i Zülcelâlin, bir Fâtır-ı Kerîm-i Zülcemâlin emir ve iradesiyle hareket ettiğini ve toprağın zerreleri dahi, her biri birer ayrı makine ve tezgâh, birer ayrı matbaa, birer ayrı hazine, birer ayrı antika ve Sâni-i Zülcelâlin esmâsını ilân eden birer ayrı ilânnâme ve kemalatını söyleyen birer ayrı kaside hükmünde olan o tohumcuklarının, o çekirdeklerinin sünbüllerine, ağaçlarına menşe ve medar olmaları, emr-i kün feyekûna malik, her şey emrine musahhar bir Sâni-i Zülcelâlin emriyle, izniyle, iradesiyle, kuvvetiyle olması, iki kere iki dört eder gibi katidir." (Sözler, Otuzuncu Söz, İkinci Maksat)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü