"Zülcenaheyn ve Kürtlerin ve Türklerin mutemedi olan Ekrad ulemasının veya istinâs etmek için lisan-ı mahallîye âşina olanları müderris olarak intihap etmektir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Üçüncü şart: Zülcenaheyn ve Kürtlerin ve Türklerin mutemedi olan Ekrad ulemasının veya istinâs etmek için lisan-ı mahallîye âşina olanları müderris olarak intihap etmektir."(1)
Bu kısa paragrafta, Kürtlerin talim ve terbiyesinde istihdam edilecek eğitim kadrosunun niteliği ve kimler olması gerektiği izah ediliyor.
Birinci olarak Kürt alimleri iki kanatlıdır. Birinci kanadı Kürt olmaları ve Kürtlerin içinde bulunmalarıdır. İkinci kanatları ise ilim sahibi olmalarıdır. Ayrıca Türklerin de saygı duyduğu ve güvendiği kimselerdir.
Bu nitelikleri sebebi ile Üstad Hazretleri, Kürt alimlerinin Kürtlerin talim edilmesinde en ideal bir kadro olduğu ve ilk onların istihdam edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bu tavsiyenin günümüzde de cari olduğu aşikârdır.
Hatta bundan kısa bir zaman evvel, bu ihtiyaca binaen şarkta mutemed Kürt alimlerinin (Mele) resmi kadroya alınması da Üstad'ın bu hadiselere külli bakışının bir ispatı olarak hafızalarda yer etti.
(1) bk. Münazarat.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar