"Arı ve bülbül gibi, sair hidemât-ı Rabbâniyede istihdam olunan hayvanlar!" Buradaki istihdama misal verir misiniz, neden bilhassa bu hayvanlar seçilmiş?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad Hazretleri Lem’alar isimli eserinde, Allah’ın izni ve ilhamıyla istihdam olunan ve işlerini şevkle, uzmanca ve âdeta bilerek yaptıkları için arı, bülbül, örümcek, sivrisinek gibi hayvanları misal veriyor. Bunların vazifelerine ve işlerine bakıldığında diğer hayvanlara göre, ilahi hikmet ve kudreti daha bariz gösterirler. Şöyle ki:
"Mesela hortumlu sivrisinek, dünyaya geldiği dakikada hanesinden çıkar; durmayarak insanın yüzüne hücum eder, uzun asâsıyla vurur, âb-ı hayat fışkırtır, içer. Hücumdan kaçmakta, erkân-ı harp gibi maharet gösterir. Acaba bu küçük, tecrübesiz, yeni dünyaya gelen mahluka bu sanatı ve bu fenn-i harbi ve su çıkarmak sanatını kim öğretmiş ve nerede öğrenmiş? Ben, yani bu biçare Said itiraf ediyorum ki: Eğer ben o hortumlu sineğin yerinde olsaydım bu sanatı, bu kerr u ferr harbini ve su çıkarmak hizmetini çok uzun dersler ve çok müteaddid tecrübelerle ancak öğrenebilirdim."
"İşte ilhama mazhar olan arı, örümcek ve yuvasını çorap gibi yapan bülbül gibi hayvanatı bu sineğe kıyas et. Hatta nebatatı da aynen hayvanata kıyas edebilirsin."
"Evet, Cevvad-ı Mutlak (Celle Celaluhu) her ferd-i zîhayatın eline lezzet midadıyla ve ihtiyaç mürekkebiyle yazılmış bir tezkereyi vermiş. Onunla evamir-i tekviniyenin programını ve hizmetlerinin fihristesini tevdi etmiştir. Bak o Hakîm-i Zülcelal'e; nasıl Kitab-ı Mübin'in düsturlarından arı vazifesine ait miktarını bir tezkerede yazmış, arının başındaki sandukçaya koymuştur. O sandukçanın anahtarı da vazife-perver arıya has bir lezzettir. Onunla sandukçayı açar, programını okur, emri anlar, hareket eder. وَ اَوْحٰى رَبُّكَ اِلَى النَّحْلِ ayetinin sırrını izhar eder." (Lem'alar, On Yedinci Lem'a, Sekizinci Nota.)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Arıların bitkilerin polenlerini dağıtmakla, bitkilerin döllenmesinde çok büyük rabbani hizmetleri vardır. Diğer taraftan bülbül, bitkilerin ve çiçeklerin uzerindeki zararlı böcekleri yiyerek bu bitkilerin gelişiminde ,meyve vermesinde çok büyük rabbani hizmetleri vardır.