"Ateş bazen sudan ziyade temizlik yapar." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Eskiden, aşı iğneleri (enjektör) az olduğu için, herkese aynı iğne ile aşı yapılırdı. Dezenfekte için de iğne ateşe tutulurdu. Yani su ile yıkamak yetmezdi. Mikroplardan tam arınabilmesi için ateşe tutulması gerekiyordu. Bu durum bize suyun yapmadığı temizliği ateşin yaptığını göstermektedir.
Nitekim bir demir parçasının mikroplardan arınması için, modern tıbbî imkânlar yoksa ateşe sokularak temizlendiği halen devam eden bir usuldür.
Sekizinci Lem'a'da geçen, "Ateş bazan sudan ziyade temizlik yapar" cümlesi ile ne kastedildiğini anlamak için, cümlenin geçtiği yerin bir bütün olarak bilinmesine bağlıdır. Cümlenin tamamından anladığımız mana şudur:
İnsanın yüreğini yakan bazı acı hâdiseler, çok büyük ve müsbet değişikliklere sebep olabilmektedir. Bu durum, halk arasında; "Bir musibet, bin nasihatten evlâdır" sözü ile de ifadesini bulmuştur. Keza büyük musibetler için, "Ateş gibi ocağına düştü" veya "Ateş düştüğü yeri yakar" gibi ifadelerle de musibetler ile ateş arasında münasebet kurulmuştur.
Ayrıca adliye binasının yanması hâdisesi de bu ifadeye başka bir tevafuk kazandırmış ve Üstadımız da bu ortak noktaya dikkat çekmiştir. Bu musibet hem ateş gibidir, hem de ateş ile gelen bir musibettir. Yani gelen musibetin yangın şeklinde gelmesi işaret ediyor ki, bu hâdise manevî olarak bir temizlik yapacak, denmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü