"Hem Allah yolunda olsa, tüfek de Allah der, top da Allahu ekber diye bağırır, Allah ile iftar eder, imsak eder." Buradaki "Allah ile imsak ve iftar eder" ifadesini nasıl anlayabiliriz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Madem ölüm var, kabre girilecek, bu hayat gidiyor, bâki bir hayat geliyor. Bir defa top tüfek denilse, bin defa Allah Allah demek lâzım gelir. Hem Allah yolunda olsa, tüfek de Allah der, top da Allahu ekber diye bağırır, Allah ile iftar eder, imsak eder."(1)

“Allah ile iftar eder, imsak eder.” ifadesini iki şekilde anlayabiliriz.

Birincisi; ölümün hakikatini anlayıp, bu dünyanın oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu idrak eden bir mü’min, hayatını Allah adına vakfeder ve ömrünü O'nun rızası dairesinde geçirir. Bu şuurda olan bir mü’min için, hayat imsak ile iftar arası gibidir.

"Allah için imsak eder,..", yani günah ve haramlara karşı oruç tutar, kabir ile iftar açar yani; imtihan ve yasakların olmadığı cennet gibi bir âleme göçer demektir. Yoksa -hâşâ- oturup Allah ile iftar açar demek değildir. Bu gibi ifadeler teşbih olup, bir hakikate işaret ediyor. Allah hakikat noktasında iftar ve imsaktan münezzeh ve mukaddestir.

İkincisi; İslam, bir şeyin kıymetini artırmak, insanlar nezdinde rağbetli kılmak için, onu genelde çok kudsî ve mukaddes şeylere nisbet eder. Mesela; bir adamı cesaretlendirmek için, Hazret-i Ali (ra) gibi cesur ve kahraman denilmesi gibi... İftar ve imsak gibi anlar, Allah’a nisbet edilerek insanlar nezdinde kudsîleştiriliyor.

(1) bk. Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektup, Yedinci Kısım.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.626
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Lazgin

Burda sanki iftarda top patlatılmasına kinaye var gibi. Akşam ezaniyla beraber top patlatılması... Allah yolunda olursa top da tüfek de Allah der.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...