Yedinci Kısım
İçerikler
-
Bazıları Türkiye “dârü’l-harb” diyerek cuma namazı kılmıyorlar. Üstad Risalelerde bu konuda ne diyor?
-
Üstad'a göre Türkiye, Almanya, Avrupa vs. dârü’l-harb midir? Bir de Üstad; "dâru’l-sulh", "akit" gibi diğer ıstılahları neden kullanmıyor?
-
"Elli defa hayvandan daha aşağı düşmez mi?" Hayvandan elli derece aşağı düşmek, ne mânaya gelmektedir?
-
"Böyle hayvanlar için bu kelimât-ı mukaddese tercüme ve tahrif edilmez ve tehcir edilmezler; bu tahkire karşı titreyen mezaristandaki ehl-i kuburu aleyhlerine döndürmektir." İzah eder misiniz?
-
"İhtiyaç olsa, diyar-ı baîdede, Arabî hiç bilmeyenlere, ihtiyaç derecesine göre, Fâtiha yerine Fârisî tercümesi cevazı var." Farsça bilmeyen birine nasıl bir kolaylık olacak?
-
"Lisan-ı ehl-i Cennetten sayılan Fârisî" bu lisanın Fransızca olduğu söyleniyor, doğru mu?
-
"Zaaf-ı imandan tevellüt eden meyl-i tahrip saikasıyla tercüme edip Arabî aslını terk etmek, dini terk ettirmektir!" Arapça dışındaki dillerde namazın zararını kısaca izah eder misiniz? Asıl olan niyet değil midir?
-
"Avrupa, Katolik mezhebini beğenmeyerek, başta ihtilâlciler, inkılâpçılar ve feylesoflar olarak, Katolik mezhebine göre ehl-i bid’a ve ..." Bu tarihi seyri izah eder misiniz?
-
"Demek, füruat-ı İslâmiye, değişmeye kàbil bir libas hükmünde değil ki, onlar tebdil edilse esas din bâki kalabilsin." Hristiyanlıkta teferruatın değişebileceği söyleniyor, nasıl anlamalıyız?
-
"Mezâhibin ihtilâfı ise, Sahib-i Şeriatin gösterdiği nazarî düsturların tarz-ı tefehhümünden ileri gelmiştir." İzah eder misiniz?
-
"Ve tabaka-i avamda ve feylesoflarda bir küsmek, bir adavet hasıl olmuştu ki, malum hadise-i tarihiye vukua gelmiştir." İzah eder misiniz?
-
"İslâmiyet, havastan ziyade, avâmın tahassüngâhı olmuştur. Vücub-u zekât ve hurmet-i ribâ ile havassı, âvâmın üstünde müstebit yapmak değil, bir cihette hâdim yapıyor." İzah eder misiniz?
-
"Şimdiki Hıristiyanlık dini ise, velediyet akidesini kabul ettiği için, vesait ve esbaba tesir-i hakikî verir. Din namına enâniyeti kırmaz..." İzah eder misiniz?
-
"'Hazret-i İsâ Aleyhisselâmın bir mukaddes vekili' diye, o enâniyete bir kudsiyet verir. Onun için, dünyaca en büyük makam işgal eden Hıristiyan havasları tam dindar olabilirler." İzah eder misiniz?
-
"Müslümanlarda ise, öyle makamlara girenler, nadiren tam dindar ve salâbetli kalırlar." İslam'da halifelik makamı idarecilerin dindar bulunmalarına vesile değil midir?
-
"Takvâ-yı hakikî ise, gurur ve enâniyetle içtima edemiyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Hıristiyandan çıkan feylesoflar dinlerine karşı lâkayt veya muarız vaziyeti alması ve İslâmdan çıkan hükemaların kısm-ı âzamı hikmetlerini esâsât-ı İslâmiyeye bina etmesi, yine mühim bir farkı gösteriyor." İzah eder misiniz?
-
"Taassub-u dinî bizi geri bıraktı. Bu asırda yaşamak, taassubu bırakmakla olur. Avrupa taassubu bıraktıktan sonra terakki etti." sualinin cevabını açar mısınız?
-
"Ehl-i İslâm ne vakit dinine tam temessük etmişse, o zamana nisbeten terakki etmiş..." İslamiyet'in terakki dini olmasını açar mısınız?
-
"Hem İslâmiyet sair dinlere kıyas edilmez. Bir Müslüman, İslâmiyet'ten çıksa ve dinini terk etse, daha hiçbir peygamberi kabul edemez." Bu cümleyi te’yid edecek bir ayet veya hadis var mı?
-
"Bir Müslüman, İslâmiyet'ten çıksa ve dinini terk etse, daha hiçbir peygamberi kabul edemez." Müslümanlığı terk edip, sonra tekrar Müslüman olanları nasıl değerlendireceğiz? Abdullah bin Sa’d bin ebi Serh gibi mesela...
-
"İslâmiyet nazarında harbî kâfirin hakk-ı hayatı var." cümlesini izah eder misiniz? Şeriat devletinde Allah'ı inkâr eden ateistlerin yaşama hakkı var mıdır?
-
"Mürtedin hakk-ı hayatı yoktur. Çünkü vicdanı tefessüh eder, hayat-ı içtimaiyeye bir zehir hükmüne geçer." Bazı mürtedlerin güzel hasletleri nasıl anlaşılmalıdır?
-
"Eğer terakkiyi düşünüyorlarsa, öyle dinsizler idare-i hükûmete muzır oldukları gibi, terakkiye dahi mânidirler; terakki ve ticaretin esası olan emniyet ve âsâyişi kırıyorlar." İzah eder misiniz?
-
"Hem Allah yolunda olsa, tüfek de Allah der, top da Allahu ekber diye bağırır, Allah ile iftar eder, imsak eder." Buradaki "Allah ile imsak ve iftar eder" ifadesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Milleti İslâmiyetle aşılamak istiyoruz." ifadesini nasıl anlamak gerekiyor, izah eder misiniz? "Tahribatçı ehl-i bid’a iki kısımdır." Bu kısımlar nelerdir, farkları nedir?
-
"Ey 'sadık ahmak' ıtlakına mâsadak biçare ulemâü’s-sû’ veya meczub, akılsız, cahil sufîler!" Birinci kısım ehl-i bid'a içindeki sufilerden ne anlamalıyız, bunlar kimlerdir?
-
"Türk unsurunda ebedî kabil-i iltiyam olmamak suretinde bir inşikak çıkacak." İzah eder misiniz? Buradaki "inşikak" nedir; Türk unsuru bölünecek mi, zuhur etmiş midir?
-
Mehdi zamanında yeryüzünün adaletle dolacağı nazara veriliyor; bu gerçekleşmiş midir?
-
Hazret-i Mehdi şahıs mıdır, şahs-ı manevî midir? İman, hayat ve şeriat merhalelerinde ayrı bir müceddit ve mehdi mi gelecek, yoksa tek kişi mi olacak?
-
Üstad, talebelerinin kendisine Hz. Mehdi sıfatı vermeye, Risale-i Nurların şahs-ı manevisini de yine Mehdi olarak görmeye çalıştıklarını, Halbuki bunun bir hata olduğunu ifade etmiştir. Bunun sebebi nedir?
-
Mehdi ile alâkalı Üstadımız herhangi bir tarih vermiş midir? Mehdi konusunu nasıl anlamalıyız? Mehdi hakkında bilgi verir misiniz?
-
Üstad'ın mehdi olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz, O'ndan sonra daha büyük bir velinin gelmeyeceğine dair kimin elinde senet var da son müceddid deniliyor?
-
Bugüne kadar gönderilen müceddidleri sayar mısınız? Müceddidler velayet-i kübra makamında mıdır, müceddidleri birbirlerine tercih etmek ne kadar doğrudur?
-
"Elbette en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid..." Mehdi müçtehittir. İçtihad Risalesinde, bu zamanda içtihad yapılmayacağı ifade ediliyor. O zaman mehdi gelmemiş şeklinde anlaşılmaz mı?
-
"Elbette en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid, hem hâkim, hem mehdî, hem mürşid, hem kutb-u âzam olarak bir zât-ı nuranîyi gönderecek ve o zât da ehl-i beyt-i Nebevîden olacaktır." Buradaki "hem hâkim" ifadesini nasıl anlamalıyız?
-
"İşte, o pek kesretli o muktedir ordu, Âl-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır ve Hazreti Mehdînin en has ordusudur." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Böyle bir cemaat-i azîme içindeki mukaddes kuvveti tehyiç edecek ve uyandıracak hâdisât-ı azîme vücuda geliyor." Buradaki "hâdisât-ı azîme" ne olabilir?
-
"Hazret-i Mehdînin cemiyet-i nuraniyesi, Süfyan komitesinin tahribatçı rejim-i bid’akârânesini tamir edecek, Sünnet-i Seniyyeyi ihyâ edecek." cümlesini izahını yapar mısınız?
-
"Hazret-i İsâ Aleyhisselâmın din-i hakikîsini İslâmiyetin hakikatiyle birleştirmeye çalışan hamiyetkâr ve fedakâr bir İsevî cemaati..." Buradaki "İsevî cemaati" hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Müslüman İsevîleri" ne demektir, izah eder misiniz?
-
Yirmi Dokuzuncu Mektup, Yedinci Kısım, Yedinci İşareti biraz açar mısınız?
-
"Adeta, kökleri çok derin zannettikleri hikmetin dallarıyla İslâmiyeti aşılıyorlar, güya takviye ediyorlar." misallerle izah eder misiniz?