"Melaikeler onları o zevkle bilemezler." Melekler cismaniyette tecelli eden esmayı biliyor fakat zevk mi edemiyorlar, izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Zat-ı Hayy-ı Kayyûm, bu kâinatta insanı irade etmiş ve kâinatı onun için yaratmış denilebilir. Çünkü insan, câmiiyet-i tamme ile bütün esma-i İlahiyeyi anlar, zevk eder. Hususan rızıktaki zevk cihetiyle pek çok esma-i hüsnayı anlar. Hâlbuki melaikeler onları o zevkle bilemezler." (Lem'alar, Otuzuncu Lem'a, Altıncı Nükte)

Melekler bir nefse ve cesede sahip olmadıkları için, insan gibi bedeni zevk, iştiha ve nefsani tarzda ilahi isimleri tadıp tartamıyorlar. Dolayısı ile insan marifetullah açısından meleklerden daha üstün daha ileri bir seviyededirler.

İnsanda hem meleklere özgü ruh, vicdan, akıl ve latifeler varken hem de hayvanat ve nefse özel cihazlar olduğu için, insan marifet açısından daha geniş daha yetkin daha parlak bir kapasiteye sahiptir.

İnsanların kâinata halife olması ve eşref-i mahlukat imtiyazına sahip olmaları insanın bu geniş ve külli kabiliyetleri sayesindedir.

Melekler gerçek anlamda ilahi isimleri insanlar kadar idrak edip üstün bir marifet seviyesine ulaşamazlar. Temsili olarak meleklerin Hz. Âdem (as)’a secde etmelerinin sebebi de insan türünün bu üstün yönünden dolayıdır.

Meleklerin marifet noktasından makamları sabittir; insanlar gibi külli bir terakki ve tedenni açısına sahip değiller.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 510
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...