"Müsabaka" ve "Rekabet" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Müsabaka; bir şeyin farkını ve derecesini anlamak için iki veya daha çok şahıslar arasında, bazı şartlarla yapılan tecrübeye ve imtihana denir.

Rekabet; başkalarından ileri geçmeğe çalışmak, benzerlerinden üstünlük yarışına girmek ve kıskanmak gibi manalarına geliyor.

Eğer rekabet; iman ile küfür, iyi ile kötü, hayır ile şer arasında olursa gayet güzeldir ve müspet neticelere vesiledir. Aynı rekabet iman, iyilik ve hayrın kendi içinde olursa zararlı olur. Çünkü rekabetin hırsa, hasetliğe ve tefrikaya sebep olması kaçınılmazdır.

Mümin, kâfiri her konuda geçmek için çalışır, çabalar ve onunla rekabet eder. Ama aynı mümin başka bir mümin kardeşi ile didişmez, onunla rekabet etmez, onun üstün vasıfları ve güzel meziyetleri ile iftihar eder. Mümin kardeşinin meziyetlerini kendi meziyeti gibi görür, ona gıpta edip onun gibi olmaya çalışır.

“Birbirinize karşı rekabet değil, bilakis birbirinizin meziyetiyle iftihar etmek, mütelezziz olmak bir vazife-i vicdaniyenizdir.”(1)

Burada müminlerin birbirleriyle rekabet etmemeleri, kıskanmamaları, birbirlerinin meziyetleriyle iftihar etmeleri vurgulanıyor.

Kıskançlık başkadır, gıpta başkadır. Birinde olan güzel meziyetlere imrenmek, takdir etmek ve onun gibi olmaya çalışmak gıptadır ve bunda hiç bir mahzur yoktur olmadığı gibi hem de güzeldir. Kendisine ihsan eden nimetler sayesinde hayırlı hizmetler yapan, insanlara faydalı olan veya güzel meziyetleri bulunan kimsenin elindeki nimetin yok olmasını istemeden, kendisinin de o imkânlara sahip olmasını arzu etmek güzeldir. Nitekim bir ayette mealen şöyle buyurulur: “İyi işlerde öne geçmek isteyenler, bu hususta yarışıp dursunlar.”(Mutaffifîn Suresi, 83/26)

Dipnotlar:

(1) bk. Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektup, Altıncı Risale Olan Altıncı Kısım.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
M
Okunma sayısı : 1.759
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

İki kişi ile oynanan oyunlar aslında yenilince benlik ezilmesine sebep oluyor.Yenen kişi bununla ego tatmini yapıyor. 

Başıma geldi, bazen yenen yenilene 'Öğren de gel' diyor. Eşimle de konuşunca 'Sen matematikçi adamsın, başkası yenilse neyse, karşıdaki matematikçiyi yendim der.' diyor.

Eşim yensen de, oynama diyor.

Bu konuda sizin fikriniz nedir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Sizi mutsuz ediyor, egonuzu tahrik ediyor, vaktinizi zayi ediyor, size müspet bir katkı sağlamıyorsa oynamak abes olur diye düşünüyoruz. Daha faydalı şeyler ile meşgul olunabilir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...