Altıncı Şua
İçerikler
-
"Her mü’minin namazı, onun bir nevi miracı hükmündedir. Ve o huzura lâyık olan kelimeler ise Mirac-ı Ekber-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmda söylenen sözlerdir. Onları zikretmekle o kudsî sohbet tahattur edilir." Açar mısınız?
-
"O tahatturla o mübarek kelimelerin mânâları cüz’iyetten külliyete çıkar ve o kudsî ve ihâtalı mânâlar tasavvur edilir veya edilebilir." cümlesini izah eder misiniz?
-
Teşehhüdün "Mirac gecesinde Cenâb-ı Hak ile Resulünün bir mükâlemeleri" olduğuna dair kaynak var mı?
-
"Ben dahi bütün onları tasavvurumla ve imanımla sana takdim ediyorum." İnsan namaz kılmazsa kâinattaki ibadetler Allah'a ulaşmış olmuyor mu? Neden bütün kâinatın hukukuna tecavüz edilmiş olunuyor?
-
"Bütün zîhayatların, hayatlarıyla gösterdikleri tesbihat-ı hayatiye ve Sânilerine takdim ettikleri fıtrî hediyeler, ey Rabbim, sana mahsustur." cümlesindeki "tesbihat-ı hayatiye" ve "fıtrî hediyeler" kavramlarını açar mısınız? Cansızlar neden dahil değil?
-
"Ettehiyyatü lillahi vesselavatü vettayyibatü esselamü aleyke..."; "Ettehiyyatü elmübarekatü esselavatü ettayyibatü lillah..." Tahiyyat duasının doğrusu nedir?
-
"Evet nasılki Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm (Et-Tahiyat) kelimesiyle, bütün zîhayatın ibadat-ı fıtriyelerini niyet edip takdim ediyor. Öyle de: Tahiyyatın hülâsası olan (El-Mübarekât)..." İzahı, Üstad buradaki manaları hadislerden mi çıkarmış?
-
"Tahiyyatın hülâsası olan اَلْمُبَارَكَاتُ, mübarekâtın hülâsası olan اَلصَّلَوَاتُ, salâvatın hülâsası olan tayyibat..." Burada “müberekat, salavat, tayyibat” şeklinde bir sıralama veriyor Üstad. Buradaki hülasa konusnu biraz açar mısınız?
-
Altıncı Şua'daki Tahiyyat duası, namaz kitaplarında gördüklerimizden farklı mıdır? Böyle okumak daha mı faziletlidir?
-
Peygamber Efendimiz miraçta neden Allah'a selam vermemiş de mahlukatın tesbihat ve ibadetlerini takdim etmiş?
-
Peygamberimiz miraçta, mahlukatın selamını ve tesbihatını Allah'a arz etmiştir. Her Müslümanın kendi namazında mahlukatın tesbih ve tezkirlerini Allah'a arz etmesi vuku buluyor mu; oluyorsa,nasıl gerçekleşiyor?
-
Tahiyyat bahsinde "Bütün zîhayatın ibâdât-ı fıtrîyelerini niyet edip takdim ediyor." deniliyor. Kainattaki cansız elementler, camidat hangi kelimede takdim ediliyor?
-
"Ve o sohbette hissedâr olan Hazret-i Cebrail Aleyhisselâm, emr-i İlâhî ile o gece..." Miraçta Cebrail'in bir noktadan sonra ilerleyemediğini biliyoruz, nasıl anlamalıyız?
-
"Hedâyâ-yı hayatiyelerini daimî bir sûrette Zât-ı Hayy-ı Kayyûma takdim ettiklerini ilmelyakîn, belki hakkalyakîn ile bildim ve gördüm." cümlesini ve hedaya kavramını izah eder misiniz?
-
Allahümme Salli ve Barik dualarında Peygamber Efendimiz'in Hz. İbrahim'a benzetilmesinin sebebi nedir acaba?
-
Altıncı Şua, İkinci Nükte'de ne anlatılmakiİstenilmiştir? (Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm, İbrahim Aleyhisselâmdan daha ziyade rahmete mazhardır ve daha büyüktür. Bunun sırrı nedir?..)
-
"Kâinatın en büyük neticesi olan haşir ve kıyametin tahakkukunu ve dâr-ı saadetin açılmasını istemektir..." Zaten kıyamet, haşir ve alem-i baki gerçekleşecek, Üstad acaba neden bunların da gerçekleşmesini istiyoruz, diyor?
-
"Meselâ Makam-ı Mahmud bir uçtur. Pek büyük ve binler Makam-ı Mahmud gibi mühim hakikatları ihtiva eden bir hakikat-ı âzamın bir dalıdır. Ve hilkat-ı kâinatın en büyük neticesinin bir meyvesidir. Ve ucu ve dalı ve o meyveyi dua ile istemek ise,.." izahı?
-
Et-Tahiyyat, El-Mübarekat, Es-Salavat ve Et-Tayyibat kelimelerinin hava, toprak, su ve ziya ile bağlantılarını izah eder misiniz?
-
Toprak, su, hava, nur unsurlarının, tahiyyatın dört kelimesine nasıl baktığını izah eder misiniz?