"Zihnin cüz’iyeti hasebiyle, müşteri nazarıyla ispatına çalışmak hatardır. Belki bu istidlâlât ve berâhînin vazifesi menfîdir. Matlabı tavzih eder, tasfiye eder..." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Zihnin cüz’iyeti hasebiyle, müşteri nazarıyla ispatına çalışmak hatardır. Belki bu istidlâlât ve berâhînin vazifesi menfîdir. Matlabı tavzih eder, tasfiye eder. Bazen de takviye eder."(1)

Her bir iman esasını birbirinden bağımsız bir şekilde ayrı ayrı ele alıp, ayrı ayrı deliller ile ispat etmeye kalkışmak, zihnin dar ve ihatasız yapısı açısından risklidir.

Tıpkı çok kollara ayrılmış bir nehrin temiz olduğunu ispat etmek için her kolunun temiz olduğunu ispat etmeye kalkışmak gibi. Oysa nehrin temiz olduğunu ispat etmenin en kısa ve risksiz yolu, nehrin kaynağının temiz olduğunu göstermektir. Nehrin kollarında kir ve leke görüldüğü zaman, bunun nehrin kendisinden değil hariçten karıştığını anlamak kolay olacaktır.

İman ve İslam hakikatlerinin kaynağı Allah’a iman esasıdır, diğer iman unsurları ise bu kaynaktan akan kollar gibidir. Allah’a olan iman sağlam bir şekilde ispat edildiğinde, diğer hususlar kendiliğinden sabitleşecektir.

(1) bk. Rumuz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 948
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

karolin

Zihnin cüz’iyeti hasebiyle, müşteri nazarıyla ispatına çalışmak hatardır.

Bu ifadeyi açıklar mısınız? Müşteri nazarıyla ispat nedir? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Her bir meseleyi bir birinden bağımsız bir parça şeklinde ispat etmeye kalkışmak. Bir otomobilin bütün parçalarını tek tek izah ve ispat etmeye kalkışmak gibi. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...