"Dünya servetine ve malına ve o servetle filolar teşkil edip, hatta kırk milyon bir millet, o fil gibi filolarla dört yüz milyonu esaret altına almış." Burada hangi milletlerden bahsediliyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Haşiye: Bu fil lafzı kalkmasının sırrı, eski zamanda, dehşetli fil-i Mahmudî azametine, heybetine dayanmış, hücum etmişler. Şimdi ise, dünya servetine ve malına ve o servetle filolar teşkil edip, hatta kırk milyon bir millet, o fil gibi filolarla dört yüz milyonu esaret altına almış. Ve Avrupa medeniyetçileri, medeniyetin mehasiniyle, iyilikleriyle, menfaatleriyle değil, belki medeniyetin seyyiatıyla ve sefahetiyle ve dinsizliğiyle üç yüz elli milyon Müslümanların her tarafta hâkimiyetlerini imha edip, istibdadına serfüru etmiş ve bu musibet-i semaviyeye sebebiyet vermiş..." (Kastamonu Lâhikası, 142. Mektup, Haşiye)

Eski zamanda filler, oklar, kılıçlar, mızrak ve kesretli ordular ile dünyaya hükmeden zalimler, şimdilerde ise uçak, gemi, tank, top, tüfek ve füze gibi vasıtalarla dünyaya kan kusturuyorlar. Birinci ve İkinci dünya savaşları bunun en müşahhas misalleridir.

Eski zamanda filler vardı, şimdi ise uçak ve gemi filoları var, ikisi de aynı gayeye ve zulme hizmet ediyorlar. Fil suresindeki “fil sahipleri” ifadesi şimdi “filo sahiplerine” dönüştü. Mana ve zulüm aynı, sadece vasıtalar ve şahıslar değişmiş.

İngiltere kırk milyonluk nüfusu ile sahip olduğu askerî filolar sayesinde dört yüz milyonluk Hindistan’ı esir alabiliyor. Burada Avrupa’nın nüfusça az olmalarına rağmen, teknolojik güç sayesinde kendinden on kat daha fazla nüfusa sahip olan milletleri hâkimiyeti altına alıp ezmelerine işaret ediliyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 504
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...