İkinci Mebhas
İçerikler
-
Yirmi İkinci Mektup'un İkinci Mebhas'ının başındaki ayetler; rızık ile alakalıdır. Rızkın hırs ile münasebeti ne olabilir?
-
"Evet, hırs, zihayat âleminde en geniş bir daireden tut, ta en cüz’î bir ferde kadar su-i tesirini gösterir. Tevekkülvari taleb-i rızık ise, bilakis medar-ı rahattır ve her yerde hüsn-ü tesirini gösterir." İzah eder misiniz?
-
"Yahudi milleti, pek çok zahmetle kazandığı, kendine faidesi az..." Yahudiler mal ve para açısından oldukça zenginler, bunların faydasının az olmasını nasıl anlayabiliriz?
-
"Eğer malı çok seversen, hırsla değil, belki kanaatle malı talep et, ta çok gelsin." Malı sevip talep etmek, kanaate zıt değil mi?
-
"Malı çok seversen, hırs ile değil, belki kanaat ile malı talep et." Buradaki "mal" manevi olarak anlaşılabilir mi? Kullukta hırs göstermek gerekir mi?
-
"Kanaatle malı talep et, ta çok gelsin." Kanaat ile istemek nasıl olur? Kanaat eden zaten elindekine kanaat etmek niyetini taşırken başka mal istemez ki zengin olsun?
-
Dilenci, uyku hali ve birisini bekleme misallerinin "tertib-i eşyadaki teenni-i hikmet" ile münasebetini izah eder misiniz? Uyumak, istemek, teenni ile hareketin alakası nasıl kurulabilir?
-
"Tertib-i eşyada bir teenni-i hikmet vardır. Hırs sebebiyle, teenni ile hareket edilmediği için, o tertibli eşyadaki manevi basamakları..." Manevi basamakların izahını yapar mısınız?
-
"Hırs sebebiyle, teenni ile hareket etmediği için, o tertipli eşyadaki manevi basamakları müraat etmez; ya atlar, düşer veyahut bir basamağı noksan bırakır, maksada çıkamaz." Buradaki; "atlar düşer" ifadesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Zekât, her şahıs için sebeb-i bereket ve dafi-i beliyyattır. Zekâtı vermeyenin, herhalde elinden zekât kadar bir mal çıkacak..." İzah eder misiniz?
-
"Hakikatli bir rüya-yı hayaliye" mefhumunu izah eder misiniz? Rüya ile hayal ifadesi bir arada geçince anlaşılması zor oluyor.
-
"Her sene taze verdiği buğday gibi mallardan onda bir." Ve "Eskiden verdiği kırktan ki, her senede galiben ve laakal ribh-i ticari ve nesl-i hayvani cihetiyle, o kırktan taze olarak on adet verir." Zekât hakkındaki bu cümleleri izah eder misiniz?
-
"Hem her senede yalnız bir ayda yetmiş hikmetli bir açlık bizden istedi. Biz nefsimize acıdık, muvakkat ve lezzetli bir açlığı çekmedik." Burada bahsedilen "yetmiş hikmetli bir açlık"tan maksat nedir?
-
"Biz tembellik edip, o namazı yerine getirmedik... Cenâb-ı Hak onun kefareti olarak, beş sene talim ve talimat ve koşturmakla bize bir nevi namaz kıldırdı." Namazın kefareti var mı, Harb-i Umumi'de vefat edenler (namazsız iseler) muaf mı oluyorlar?
-
"Sen çalış ben yiyeyim." ifadesini nasıl anlamalıyız?
-
"Beşerde, havas ve avam, iki tabaka var. Havastan avama merhamet ve ihsan ve avamdan havassa karşı hürmet ve itaati temin edecek, zekâttır." İzah eder misiniz?
-
"Rusya’da olduğu gibi, say ve sermaye mücadelesi suretinde boğuşmaya başlar." Bu ne demektir, izah eder misiniz?
-
"Allah namına vermediğin için manen minnet ediyorsun." cümlesindeki "zekât verenin minnet etmesi" ne demektir?