Birinci Esas
İçerikler
-
"Allah bize şah damarımızdan daha yakındır." ifadesini Risaleler zaviyesinden nasıl anlamak gerekiyor?
-
"Her velî, kalbi içinde Onunla görüşebilir..." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Neden dolayı velâyet-i Ahmediye (a.s.m.), Mirac gibi uzun bir seyahatin neticesinden sonra, her velînin kendi kalbinde muvaffak olduğu münâcâta muvaffak oluyor?" Bu sualde ne demek isteniyor?
-
"Şu kâinat Hâlıkının ve Mâlik-ül Mülk Vel Melekût'un ve Hâkim-i Ezel ve Ebed'in iki tarzda mükâlemesi, sohbeti, iltifatı vardır. Birisi cüz'î ve has, diğeri küllî ve âmm..." Cûzi ile has ve külli ile amm arasında fark var mıdır?
-
"Bütün kâinatın Rabbi ismiyle, bütün mevcudatın Hâlıkı ünvanıyla Cenâb-ı Hakk'ın sohbetine ve münâcâtına müşerrefiyettir." Buradaki "münacatına müşerrefiyeti" açar mısınız?
-
"Şems-i Ezel ve Ebed sultanı olan Zat-ı Ehad ve Samed'in tecellisi, mahiyet-i insaniyeye; hadsiz meratibi tazammun eden iki suretle tezahür eder." cümlesini ve kavramlarını açıklar mısınız?
-
"Galip esmâ ve sıfâtın zılâlinde giden velâyetlerin derecâtı bu kısımdan ileri gelir." ifadesini, isim ve sıfatların çoğunun gölgesinde, anlamında mı; galip olan isimlerin ve sıfatların gölgesinde, anlamında mı anlayacağız?
-
"Mirac ise, velâyet-i Ahmediyenin (a.s.m.) keramet-i kübrâsı, hem mertebe-i ulyâsı olduğundan, risalet mertebesine inkılâb etmiş." Peygamber Efendimiz miraca çıktığında zaten peygamber değil miydi?
-
"Nur-u azam olan risalet ise, akrebiyet-i İlahiyenin inkişafı sırrına bakar." cümlesini açıklar mısınız?
-
"Tecelli-i zati" ne demektir, Peygamber Efendimiz'den başka mazhar olan var mı?
-
"Velayeti risaletine (nübüvvetine) mebde' olmuş,.." deniliyor. "Mebde" denilmesinin sırrı nedir ve ne demek istenilmiştir bu cümlede?
-
Efendimiz'in velayet yönünü nasıl anlamalıyız? Onun hayatının çekirdek oluşunun tasavvufi yönü nedir? Miraç Risalesi'nde velayet ile nübüvvet arasında kurulan ilişkiye de değinir misiniz?
-
Miraç, dünya saatine göre tam olarak ne kadar sürmüştür?
-
Miracın, “velâyet-i Ahmediyenin keramet-i kübrası, hem mertebe-i ulyâsı,” olması ne demektir?
-
Velayetin bittiği yerde, yani en son mertebesinde nübüvvet başlar, diye okudum. Eğer böyleyse, nübüvet yoluna bütün enbiyalar velayetleriyle mi yükselmişler?
-
"Küre-i arzın nıfsını ve nev-i beşerin humsunu daire-i tasarrufuna aldığı,.." Küre-i arzın nısfı ve nev-i beşerin humsunun Peygamber Efendimiz hakkındaki görüşleri nelerdir?
-
Miraç neden sadece Peygamber Efendimize verilmiş, neden O seçilmiştir?
-
"Diğeri, gayrın nazarıyla baksın." Bu kısmı açar mısınız, iradesi olmayan meleklerin nazarından Cenab-ı Hakk'ın memnun olmasını nasıl anlayabiliriz?