Otuz Birinci Pencere
İçerikler
-
İnsanın Tanımını Yapar mısınız?
-
Otuz Üçüncü Söz'ün Otuz Birinci Pencere'sini izah eder misiniz?
-
"Ey kendini insan bilen insan! Kendini oku. Yoksa hayvan ve câmid hükmünde insan olmak ihtimali var." cümlesini izah eder misiniz?
-
"İnsan, öyle bir nusha-i camiadır ki; Cenab-ı Hak, bütün esmasını, insanın nefsi ile insana ihsas ediyor." cümlesini izah eder misiniz, sonu olan bir akıl sonsuzluğu nasıl anlayabilir?
-
"İnsan, üç cihetle esmâ-i İlâhiyeye bir âyinedir." ile başlayan yerin "Üçüncü vecih âyinedarlık ise: İnsan, üstünde nakışları görünen esmâ-i İlâhiyeye âyinedarlık eder." cümlesini açıklar mısınız?
-
"İnsan, üç cihetle esmâ-i İlâhiyeye bir aynadır." Cümlesine binaen; insan kendine bakarak Allah'ı nasıl görebilir?
-
İnsanda kapsamlı bir şekilde bulunan eksiklik ve noksanlıklar, Allah’ın isim ve sıfatlarını anlamamız için mi verilmiştir? İnsan cimri ve aciz, cahil diye vasıflarla vasıflanabiliyor. Allah bunlardan çok münezzeh ve müberradır...
-
İnsanın nihayetsiz aciz, fakir, muhtaç yaratılmasının hikmetleri nelerdir?
-
İnsanın simasında tecelli eden esma hangileridir?
-
Kainatın, insanın içinde dercedilmesini nasıl anlamalıyız?
-
Otuz Birinci Pencere, Birinci Nokta, İkinci ve Üçüncü Vecih arasındaki farkı izah eder misiniz?
-
Risalelerde, esmâ-i hüsnânın insanlar üzerindeki tecellisi ve tezahürü nasıl anlatılmaktadır?
-
"Cesed ruh ile kaimdir." deniyor; yani cesede ruh hakimdir. Cesedi idarede sadece ruh değil, bazı melekler de hakim olabilir mi?
-
"Hayatta hissiyat suretinde kaynayan memzuç nakışlar, pek çok esmâ ve şuûnât-ı zâtiyeye işaret eder..." cümlesini izah eder misiniz?
-
"İnsanın nasıl ruhu bütün cesedine öyle bir münasebeti var ki, bütün âzâsını ve eczasını birbirine yardım ettirir..." Otuz Üçüncü Söz, Otuz Birinci Pencere'nin, İkinci Nokta'sını açıklayabilir misiniz?
-
Bütün azaların, ruhun tasarrufunda olmasını nasıl anlamalıyız; "Azalarını kötüye kullanan birinin ruhu kötüdür." diyebilir miyiz?
-
Cenâb-ı Hak için kullanılan; "Her şey ile her şeyi görebilir, seslerini işitebilir. Ve her şey ile her şeyi bilir." ifadesini izah eder misiniz?
-
Her varlık Cenab-ı Allah'a bir aynadır deniliyor. Ayna deyince görüntüsü sürekli değişen bir cisim anlaşılıyor. Ayna, karşısına geçeni yansıtıyor. Bir insan nasıl ayna olabilir?
-
Ruhun "İrade-i İlâhiye cilvesi olan evâmir-i tekvîniye" olması ne demektir, izah eder misiniz?
-
Ruhun nuraniyet kesbetmesi ne demektir?
-
Allah bu kainatı isimlerinin tecellilerini temaşa etmek için yarattı. Mümit (mevti veren) isminin tecellisi cennette nasıl olacaktır?
-
Allah'ın isim ve sıfatları ehadiyet gereği insanda tecelli ediyor. Bu tecelliyatı Allah kendi isim ve sıfatlarından birer nümunesini insana vermiş ve insanı o halde bırakmış olarak mı anlıyalım? Yoksa Allah'ın sıfatları insan üzerinde tecelli mi ediyor?
-
Allah'ın isimlerini okuyup hayatımıza tatbik etmemiz önemlidir. Ancak, okuyup da hayatımıza tatbik edemediğimiz isimler de vardır. Mesela, Muhyi, Samed isimleri gibi. Bu isimler nasıl hayatımıza tatbik edilebilir?
-
Cenab-ı Hakk'ın acı çekmesi diye bir şey söz konusu değil, peki Allah bir yerimizin acıdığını nasıl biliyor?
-
Dünyadaki güzellikler (kadının güzel yüzü gibi), Allah'ın cemalinin güzelliğine delalet eder mi?
-
Esma-i İlahiye her insanda aynı şekilde mi tecelli ediyor?
-
Esma-i İlahiyye'nin insana taktıkları garib san'atlar ve latif cilveler nelerdir?
-
İnsan hangi isimlere mazhardır?
-
İnsan, Cenab-ı Hakk'ın bütün esma-i hüsnasına, isimlerinin tecellilerine muhatap mıdır?
-
İnsan, kendinde tecelli eden galibi esmayı nasıl bulabilir? Bazı isimleri belli rakamlarla çekme hususunda bilgi verir misiniz ve bu rakamlar ebced hesabı ile mi belirlenmiş?
-
İnsanda hissiyat nevinden Allah'a karşı çok şiddetli iştiyak ve arzu duyması şehvet duygusundan mı ileri gelir? Yani iştiyak ve arzu duymak; insandaki his ve duyguların Allah'a karşı teveccühünden mi kaynaklanır?
-
İnsanda tezahür eden; sanat-ı İlahiye ve nukuş-u esma-i Rabbaniye nelerdir?
-
İnsanın mahiyeti cami olması, ne demektir?
-
İnsanın mahiyetindeki isimlerin esmaya delalet ettiği konusunda hadis var mı?
-
İnternette dinledğim bir risale sohbetinde, insanın küçük bir kainat olduğu ve kainattaki canlı cansız her şeyin bir numunesinin bizde de olduğunu söylemişti. Bir kaç misal vererek yardımcı olur musunuz?
-
Üstad Bediüzzaman, "Kendinde olmayan veremez." diyor, mesela Allah Basir'dir ki biz de görüyoruz, diyor. Ama Allah insana acziyet vermiştir; acziyetin insanda olması, Yaratıcı'da da olmasını gerektirir mi, açıklar mısınız?