Ana içeriğe atla
Bu siteyi kullanarak,
Çerez Politikamızı
kabul etmektesiniz.
Bu siteyi kullanarak,
Çerez Politikamızı
kabul etmektesiniz.
Giriş yap
Kaydol
Soru Sor
Rastgele Soru
Hızlı Git
Bilgi Yarışması
Risale-i Nur Külliyatı
Oku
Dinle
?
...
Soru - Cevaplar
Makaleler
Kaynak Eserler
Nurpenceresi
Bediüzzaman
Kaydol
Giriş yap
Okuyup anlamak isteyenlere...
Hızlı Git
Soru Sor
Okuyup anlamak isteyenlere...
Google ile
Risale-i Nur'da
Risale-i Nur Külliyatı
Oku
Dinle
?
...
Soru - Cevaplar
Makaleler
Kaynaklar
Nurpenceresi
Bediüzzaman
Bilgi Yarışması
Ana Sayfa
>
Tarihe Göre Sitemize Eklenen İçerikler
>
Kasım 29, 2010
İçerik Arşivi
« Önceki
Pazartesi, 29 Kasım 2010
Sonraki »
Gün
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Ay
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık
Yıl
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
Risaleleri herkes farklı anlıyor, derslerde izah olmalı mı? Risale-i Nur haricindeki eserlerden istifade edilmeli mi?
Bazen Allah'a yakın olduğumu kalben hissedebiliyorum, bazen de sanki uzakmışım gibi geliyor...
"Karşısındaki lise mektebinin büyük kızları, onun avlusunda gülerek raksediyorlardı." Bu ulu orta bir raks mıydı, yoksa başka türlü müydü ki, gelecek hayatlarını bu kadar etkilemiştir?
"İma", "İşaret", "Remiz", "Sarahat" ne demektir?
Üstad namazın manasını; Cenab-ı Hakkı tesbih ve tazim ve şükürdürdür, diyor ve bunları tek tek açıklıyor. Fakat "elhamdülillah"te hem fiili hem lafzi hem de kalbi ifadesini kullanıyor. Halbuki, diğer iki tesbih lafzında kalp ifadesi geçmiyor. İzah?
"Binler lisan ile sana zikredecek bizim gibi mahluklar..." Sineklerin binler lisan ile zikretmelerinde kastedilen manayı açıklar mısınız?
Bediüzzaman Said Nursi özgürlükler açısından "Liberal-Demokrat" bir anlayışa sahipti diyebilir miyiz?
"Müddei gider, bedendeki hüceyre tabir ettikleri menzilciğe rast gelir..." Bu kısmı hücrenin tarifi ile izah eder misiniz?
"Nefiy dahi iki kısımdır: Birisi: Has bir mevkide ve hususî bir cihette yoktur, der. Bu kısım ise ispat edilebilir." Has bir yere bakan bir nefiy nasıl ispat edilebilir?
Hz. Eyyub, neden hastalıktan kurtulmak için dua etmiş, hastalıktan daha çok sevap gelmiyor mu?
"Ey el-hannas! Onların fenalıklarının asıl sebebi de sensin. Âlemi onlara darlaştırdın, damar-ı hayatı kestin, evlâd-ı nâmeşruunu onlara karıştırdın..." İzah eder misiniz?
İnsanın en zayıf damarı hangisidir? Hastalık mı, korku mu, şöhretperestlik mi?..
Su ve taam mucizelerinde neden Efendimiz mevcut bir miktar su ve taam kullanıyor? Mucize olduğuna göre, neden yoktan ortaya konmuyor, bunun hikmeti ne olabilir?
"Taklidi kırılmış ve teslimi bozulmuş asır"dan maksat nedir? Devamındaki "İmanımızın kurtulmasına kâfi gelir." ifadesi, imanın tamamı için mi yoksa haşir için mi kullanılıyor?
"O kadınların taharetleri kendilerinden olmayıp, başkasından onlara sirayet etmiş olduğu anlaşılır." Devamı ile izah eder misiniz?
"Rahmân ismi Rezzâk burcunda (yani mânâsında) bir şems-i tâbân gibi tulû etti, o âlemi baştan başa rahmet ziyasıyla yaldızladı..." cümlesini izah eder misiniz? Bu esmaların öteki esmalarda tulu etmesini nasıl anlamalıyız?
Arz ve semavatın hiddetlenmesini izah eder misiniz? Allah arz ve semavata böyle bir hususiyet mi vermiş?
Allah'ı nasıl bilmemiz lazımdır? Yalnızca esmâ-i hüsnâ yeterli midir? Başka nasıl bilmek gerekiyor?
Arkadaş! Küfür yolunda yürümek buzlar üzerinde yürümekten daha zahmetli ve daha tehlikelidir. İman yolu ise suda, havada, ziyada yürümek ve yüzmek gibi pek kolay ve zahmetsizdir. Üstad bu cümlede ne demek istyor?
Zülkarneyn, Yemen taraflarında yaşadı ise, nasıl Çin Seddi yapıldı? Çin ve Hintlileri mazlum, Türk-Moğol-Mançurları şerli göstermek doğru olur mu?
1. ve 2. Dünya Savaşlarındaki katliamlar; Ye'cûc ve Me'cûc'un bu tarihlerde ortaya çıktığını mı gösterir, Ye'cûc ve Me'cûc'un yaptığı zulümler bir bölgeyle mi sınırlı?
"Evet, Risale-i Nur, sefine-i Nuh gibi Anadolu’yu Cebel-i Cûdî hükmüne getirip, küre-i arzın yangınından ve tufanından kurtulmasına sebeptir." Burada anlatılmak isteneni açıklar mısınız?
Hz. Hamza ve diğer şehitlerin ya da alimlerin mematlarında, diğer hayattaki insanlara yardım edeceğini söyleyen ayet, hadis veya Üstad dışında bir alim var mıdır?
"On üçüncü asrın minaresinin başında durmuşum,.." ifadesini açıklar mısınız?
"Kalb ile ruhun hastalığı nisbetinde felsefe ilimlerine meyil ve muhabbet ziyade olur." ile "Aklın nuru, fünun-u medeniyedir." Cümlelerini nasıl anlayabiliriz?
Secdenin manası nedir? İnsandaki kötü hisler Allah'ın hangi isimlerinin tezahürüdür?
Efendimiz rüyada "Ümmetime sual sormamak şartıyla sana ilim verilecek!" diyor. Neden Üstadın soru sormaması isteniyor?
"Akıl", "Fikir", "Hayal" münasebeti nasıldır?
Risalelerde "İsrafil ve Mikail (as) Görevleri" hakkında bilgi var mı?
Tağuta, mecburiyet, cebir ve ceza yokken itaat eden kişi kâfir olur mu? Bazıları böyle bir mecburiyet olmadığı halde itaat ediyor, ama kalbi de razı değil. Bu gibilerin durumu nedir?
Üstad Bediüzzaman'a gelen ilhamın mahiyeti ne idi?
On Beşinci Söz'de; yıldızların atılması, maddi manada mı mecazi manada mı kullanılmış? Maddi ise ruhani varlıklar nasıl madde ile cezalandırılır? (Taş bana atılsa kafamı kırar, ama meleklere ne zararı var gibi...)
On Dördüncü Lem'a'nın "Beşinci Sır" başlığı altında ne demek isteniyor?
"Bir dirhem kadar kuvveti olmayan, bir çekirdek küçüklüğünde bir şey, binler batman yükü kaldırıyor." cümlesine göre; tohumlar ağaçları başında mı taşıyor?..
"Acaba yerde iken Arş-ı Âzamı temaşa eden, harika bir deha-yı kudsî sahibi olan..." Arş-ı Âzamı temaşaya, hakaik-ı imaniyeyi keşfetmeye misal var mı? Üstad da bu makamda mıdır?
Allah neden; gök ve yer gibi şuursuz mahlukata, şuurluymuş gibi hitap ediyor? Camidat, nebatat ve hayvanat, Allah'ı bilir mi?
Hutbe-i Şamiye'de Üstad, neden birinci ve ikinci kelimeyi birbirinden ayırıyor; ikisi de aynı hastalığa cevap vermiyor mu?
"Sırr-ı kayyumiyet noktasında azim, hadsiz bir hikmet, bir gaye göründü. Ve onunla, 'tılsım-ı kainat' ve 'muamma-yı hilkat' tabir edilen bir sırr-ı İlahi anlaşıldı." Ne demektir?
Cevşen'in sonunda neden Nur cemaatine özel bir dua yapılıyor? Duanın umumi olması daha iyi değil mi?
"Râbian: Esmâ-i İlâhiyenin defînelerindeki cevherleri, mânevî cihazât mîzanlarıyla tartıp bilmek makamında, tenzih ve medih vazifesine başladılar." cümlesine binaen; cevher ve manevi cihazlar hakkında bilgi verir misiniz?
Üstat, enenin kainatın tılsımı muğlakını açan bir anahtar ve bir sır olduğunu söylüyor. Fakat yıllardır biz Risale okuyanlar, bir türlü kainatı ve sırlarını çözemedik. Burada sorun nedir acaba? Bir de Üstaddan başka çözen olmuş mu?
"Hareket etmeyen masnuat ise, nebâtattan nücum-u sevâbite kadar, birer mühr-ü vahdâniyet hükmündedirler ki, bulunduğu mekânı, kendi Sâniinin mektubu olduğunu gösterirler..." Bu ifadelere göre yıldızlar sabit mi?
Yükleniyor...