Konferans
İçerikler
-
"Kâinatta en yüksek hakikat imandır, imandan sonra namazdır." Namazdan sonraki hakikatler neler olabilir?
-
Sözler kitabının arkasında, Zübeyir Gündüzalp Ağabey'in verdiği konferans var. Bu konferans Üstad'ın zamanında mı yapılıp kitabın arkasına konmuştur? Yoksa, Üstat'tan sonra mı yapılmış ve külliyata konmuştur?
-
Sözler kitabının sonundaki "Konferans"ın verildiği mescidin büyüklüğü nedir, kaç kişi o konuşmada bulunuyor? Sanki binlerce insana hitap ediliyor gibi bir üslup ile yazılmış?..
-
"Dinin teferruatında yapılan lakaytlık"lara örnek verir misiniz?
-
"İlimlerin esası, ilimlerin şâhı ve padişahı, imân ilmidir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Müellifin, yalnız Kur’ân-ı Hakîmi kendine üstad edinmiş olması..." Diğer müellifler için de geçerli değil mi bu? Kur'an herkes için üstad değil mi?
-
"Taklidî bir imân, hususan bu zamandaki dalâlet, sapkınlık fırtınaları karşısında çabuk söner..." İmanı taklidi olanın cehenneme gitme ihtimali ile ilgili oran var mı?
-
"Kur'ân-ı Kerimi tefsir eden bir allâmenin Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın sünnetine ittiba etmiş olması ve Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebi üzere ilmiyle âmil olması ve âzami bir zühd ve takvâ ve âzami ihlâs ve dine hizmetinde âzami sebat,.." İzah?
-
Üstadımız Almanlar için neden "bahtiyar millet" tabirini kullanıyor?
-
"Kim söylemiş? Kime söylemiş? Niçin söylemiş? Ne makamda söylemiş?" cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
Ebu Bekir: "Cehennemde vücudum o kadar büyüsün ki ehl-i imana yer kalmasın." Üstadımız: "Birkaç adamın imanını kurtarmak için, cehenneme girmeye hazırım." demişlerdir. Bu ifadeleri nasıl anlamalıyız? Neden ibadet ediyoruz?
-
"Said Nursî, Kur'an ve îmânâ hizmet mesleğini ihtiyar edip, hiçbir maddî ve mânevî menfaat, salâhat ve velilik gibi mânevî makamları maksad ve gaye etmeden, sırf Cenâb-ı Hakk'ın rızası için hizmet yapmıştır." Allah, razı olduğuna velilik makamı vermez mi?
-
"Evet, Bediüzzaman nâdire-i hilkattır..." Bunu nasıl anlamak gerekir? Üstad mütevazılıkta zirve iken, burası Külliyat'a nasıl girmiş?
-
"Eski zamanda imânı kurtaran on el varsa, şimdi bire inmiş. İmânsızlığa sevk eden sebepler eskiden on ise, şimdi yüze çıkmış..." İzah eder misiniz?
-
"Risale-i Nur, Kur'an-ı Mu'ciz-ül Beyan'ın bu asırda bir mu'cize-i maneviyesi olan yüksek ve parlak bir tefsiridir." Bu ve benzeri ifadelerde Üstad, Risalelerin Kur'an'ın manevi mucizesi olduğunu söylüyor? Bu ifadeyi nasıl anlamalıyız?
-
"Sırran tenevverat" ne demektir? Risale-i Nur hizmetindeki bu düstur ile şu anda yapılan uluslararası sempozyumların vechi tevfikini izah eder misiniz?
-
"Risâle-i Nur'un hocası Risâle-i Nur'dur. Risâle-i Nur, başkalarından ders almaya ihtiyaç bırakmıyor. Herkes istidâdı nisbetinde kendi kendine istifâde eder." ifadesini açıklar mısınız?