Zeyl, İkinci Sebep
İçerikler
-
"Sahabeler, ekseriyet-i mutlaka itibarıyla, kemalat-ı insaniyenin en âlâ derecesindedirler." Bunun sebebi hayır ile şerrin, sıdk ile kizbin arasındaki mesafe midir?
-
"Sahabeler, ekseriyet-i mutlaka itibarıyla, kemalat-ı insaniyenin en âlâ derecesindedirler." Buradan istisnalar olduğu mu anlaşılmalı?
-
"Kizb ve şer ve batılın tellalı ve numunesi olan Müseylime-i Kezzab..." Müseylime-i Kezzap kimdir, burada mevzu edilmesinin esas gayesi nedir?
-
"Fıtraten hissiyat-ı ulviye sahibi ve maâlî-i ahlaka meftun ve izzet ve mübahate meyyal olan sahabeler..." İzah eder misiniz?
-
"Sahabeler elbette ihtiyarlarıyla kizb ve şerre ellerini uzatıp Müseylime derekesine düşmemişler." Sahabeler hata yapmazlar mı; izah eder misiniz?
-
"Habibullahın (a.s.m.) âlâ-yı illiyyîn-i kemalatındaki makamına bakarak, bütün kuvvet ve himmetleriyle o tarafa koşmak, mukteza-yı seciyeleridir." Hata, kusur ve günahları olan sahabeleri nasıl mütalaa edeceğiz?
-
"Mesela, nasıl ki zaman oluyor, medeniyet-i beşeriye çarşısında ve hayat-ı içtimaiye-i insaniye dükkânında, bazı şeylerin verdiği müthiş neticeleri..." Bu paragrafı devamıyla açar mısınız?
-
"Kimin haddi var ki, sahabenin adalet ve sıdk ve ulviyet ve hakkaniyet hususundaki kuvvetlerine, metanetlerine, takvalarına yetişebilsin veya derecelerinden geçsin?" Kendilerini sahabelerle kıyaslayanlar var, bu ifadenin geçtiği paragrafı açar mısınız?
-
"Bir zaman kalbime geldi: Niçin Muhyiddin-i Arabî gibi harika zatlar sahabelere yetişemiyorlar?" Üstad Hazretleri dahi bu konuyu merak etmiş. Sahabe efendilerimizle alakalı fazilet konusunu neden kolay kavrayamıyoruz?
-
"Niçin Muhyiddin-i Arabî gibi harika zatlar sahabelere yetişemiyorlar?" Muhyiddin-i Arabî hakkında bilgi verir misiniz, neden özellikle o misal verilmiş olabilir?
-
Üstadımıza "سُبْحَانَ رَبِّىَ اْلاَعْلٰى" kelimesinin manası nasıl inkişaf etmiş ki, bir tek namazın tamamında bu hâli yaşamak istiyor?
-
"Keşke, bir tek namaza bu kelime gibi muvaffak olsaydım, bir sene ibadetten daha iyi idi." Cümlesini "Risale-i Nur mesleğinde zevk aranmaz. " kaidesine göre izah edebilir misiniz?
-
"Evet, Kur’ân-ı Hakîmin envârıyla hasıl olan o inkılab-ı azîm-i içtimaîde..." Paragrafı açar mısınız, ta ki sahabelerin hakikatlerden nasıl beslendiklerini ve onlara yetişilemeyeceğini anlayabilelim?
-
"Bütün hissiyatları uyanık ve letaifleri hüşyar olan..." Sahabelerin mucizevi yetişme muhitlerini biraz daha tasvir etmeniz mümkün mü?
-
"O infilak ve inkılaptan sonra, git gide letaif uykuya ve havas o hakaik noktasında gaflete düşüp,.." Buradaki "inkılap ve infilak" ne olabilir?
-
Sahabeye yaklaşmanın yollarından biri de "Kuvvetli, tefekkürî bir ameliyat" olarak ifade ediliyor. Buradan Risale-i Nur davasını ve hakikatlerini anlayabilir miyiz, başka emsali var mıdır?