Mukaddime
İçerikler
-
"...elbette o hayat-ı ebediyenin üssü’l-esası ve anahtarı olan iman-ı billâh ve mârifetullah ve vesilelerinden başka olan şeyler ve kemâlâtlar o insana nisbeten aşağıdır." cümlesini devamı ile birlikte izah eder misiniz?
-
Yazılarınızın çoğunda, kulun marifet kazanması asıl niyet olup, kul Cenab-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarını okumak için bu dünyaya gönderilmiştir, diyorsunuz. Peki bu isimleri okuyamayanların durumu, imani açıdan çok mu kötüdür?
-
Yedinci Şua'nın mukaddime bölümünü izah eder misiniz? Üstad neden ispatı ve nefyi açıklıyor?
-
"Bir fennin veya bir san’atın medar-ı münakaşa olmuş bir mes’elesinde, o fennin ve o san’atın haricindeki adamlar ne kadar büyük ve âlim ve san’atkâr da olsalar, sözleri onda geçmez, hükümleri hüccet olmaz; o fennin icma-ı ulemasına dahil..." İzah?
-
"Hususi olmayan ve has bir yere bakmayan bir nefiy ispat edilmez." Buna binaen imanın altı rüknü inkar edilemez, çünkü umum kâinata bakar. Burayı nasıl anlayabiliriz?
-
"Hususi olmayan ve has bir yere bakmayan bir nefiy ispat edilmez." cümlesini izah eder misiniz?
-
Gayrı müslimler, sağlam delilleri olmadığı halde, dinlerine nasıl inanıyorlar? İslam'ın ilk üç asrından sonra, Risaleler ortaya çıkıncaya kadar İslam dünyasında taklidi iman mı hakimdi?
-
"Acaba yerde iken Arş-ı Âzamı temaşa eden, harika bir deha-yı kudsî sahibi olan..." Arş-ı Âzamı temaşaya, hakaik-ı imaniyeyi keşfetmeye örnek var mı? Üstad da bu makamda mıdır?
-
"Elhasıl, itikad-ı küfriye, iki kısımdır: Birisi: Hakaik-i İslâmiyeye bakmıyor. İkincisi: Hakaik-i imaniyeye karşı çıkar, muaraza eder. Bu dahi iki kısımdır: Birisi: Adem-i kabuldür. İkincisi: Kabul-ü ademdir." izah eder misiniz?
-
"Hakaik-ı imaniyeyi ilmelyakîn, aynelyakîn, hatta hakkalyakîn sûretinde keşf"i açar mısınız?
-
"İman ise ilimdir, vücudîdir, ispattır, hükümdür. Her bir menfî meselesi dahi, bir müspet hakikatın ünvanı ve perdesidir." cümlesini izah edebilir misiniz?
-
"İtikad-ı küfriye iki kısımdır. Birisi hakaik-i İslamiyeye bakmıyor. O bize karışmaz, biz de ona karışmayız." Küfrün bu kısmı ile "adem-i kabul" arasındaki fark nedir?
-
"Kabul-ü adem" düşüncesi mümteni sınıfına giriyor diyebilir miyiz?
-
"Kendine mahsus yanlış bir tasdik ve bâtıl bir itikat..." Hindu ve Budistlerin neden iman etmediklerini araştırmak caiz mi ve onlara acımak vesvese olabilir mi?
-
"Küfrün mahiyeti bir inkârdır, bir cehildir, bir nefiydir. Sureten isbat ve vücudi görülse de manası ademdir, nefiydir..." ifadelerini misallerle açıklar mısınız?
-
"Sureten ispat ve vücudî görülse de, mânâsı ademdir, nefiydir. İman ise ilimdir, vücudîdir, ispattır, hükümdür. Her bir menfî meselesi dahi, bir müspet hakikatın ünvanı ve perdesidir." cümlelerini açıklar mısınız?
-
Kabul-ü adem grubu, inkarlarını neden yaymak istiyor? Üstad, kafirlerin Allah'a düşman olduklarını söylüyor; sebebi bu mudur?
-
Olmayan bir şey isbat edilebilir mi? Mesela; zerrede hayat olmadığı isbat edilebilir mi?
-
"Azamet ve kibriya ve nihayetsizlik noktasında, ya gaflete veya mâsiyete veya maddiyata dalmak sebebiyle darlaşan akıllar, azametli meseleleri ihata edemediklerinden, bir gurur-u ilmî ile inkâra saparlar ve nefyederler." Açıklar mısınız?
-
"Cenab-ı Hakk’ın vücub-u vücudunu ve ezeliyetini ve ihatalı sıfatlarını azametleri için kabul edemeyen adam, ya hadsiz mevcudata, belki nihayetsiz zerrelere o vücub-u vücudu ve ezeliyeti ve uluhiyyet sıfatlarını vermekle küfrünü itikat edebilir..." İzah?
-
"Dünyaya ve kâinata ve âhirete ve asırlara bakan îmanî ve kudsî ve âmm ve muhit olan mes´eleleri nefy ve inkâr etmektir. Bu nefiy ise hiçbir cihetle isbat edilmez." cümlesini açıklar mısınız?
-
"İkinci varta ve çare-i necat: Bu dahi iki meseledir." deniliyor, fakat ikinci mesele görünmüyor. Bilgi verir misiniz?
-
"Mânen sıkışmış ve kurumuş akıllarına ve bozulmuş ve mâneviyatta ölmüş olan kalblerine..." Buradaki, "sıkışma ve kuruma" konusunu biraz açar mısınız? Maneviyat ölür mü? Ateistlerde de romantizm, naturalizm vs oluyor...
-
"Nefiy dahi iki kısımdır: Birisi: Has bir mevkide ve hususî bir cihette yoktur, der. Bu kısım ise ispat edilebilir." Has bir yere bakan bir nefiy nasıl ispat edilebilir?
-
"Nefiy iki kısımdır. Birisi has bir mevkide ve hususi bir cihette yoktur der. Bu kısım isbat edilebilir. Bu kısım da bahsimizden hariçtir." Açıklar mısınız?
-
"Allah buyuruyor ki: 'Azamet gömleğim, (kibriya) büyüklenme de kaftanımdır. Bir kimse bunları benden soyup almaya kalkışırsa, ona azab ederim.'" Bu hadis-i şerifin tamamı yukarıdaki gibi midir? Cenab-ı Allah'tan soyup almak ne demektir?
-
"Azamet ve kibriya lüzumlu bir perdedir." cümlesini açıklar mısınız?