On Üçüncü Nota
İçerikler
-
"Madem ecel ve her şey kader-i İlâhî iledir; sen kendini bu yüksek yerden at, bak nasıl öleceksin." cümlesi için kaynak verilen 'Edebü'd-Din ve Dünya Risalesi' hakkında bilgi verir misiniz?
-
On Yedinci Lem'ada, "Cenab-ı Hakk'ın vazifesi" ifadesi geçiyor. "Allah'ın vazifesidir." demek ne kadar doğrudur, nasıl anlamalıyız?
-
"Belki zayıflar için müşevvik ve müreccih hükmüne geçerler. Eğer o dünyaya ait faydalar ve menfaatler o ubudiyete, o virde veya o zikre illet veya illetin bir cüz’ü olsa, o ubudiyeti kısmen iptal eder..." izahı nasıldır?
-
"Bin hâsiyeti bulunan Cevşenü’l-Kebîr’i, o faydaların bazılarını maksud-u bizzat niyet ederek okuyorlar..." Cevşeni okurken neler maksud-u bizzat olabilir?
-
"Dünyaya ait faydalar ve menfaatler o ubudiyete, o virde veya o zikre illet veya illetin bir cüz’ü olsa, o ubudiyeti kısmen iptal eder. Belki o hâsiyetli virdi akîm bırakır, netice vermez." dualar dünyevi istekler için okunmaz mı?
-
"Eğer o dünyaya ait faydalar ve menfaatler o ubudiyete, o virde veya o zikre illet veya illetin bir cüz’ü olsa, o ubudiyeti kısmen iptal eder." Bu ifadeye göre, dua ederken rızık istemek, dünyaya âit fâide ve menfaat olarak sayılabilir mi?
-
"İnsanların çekilmesiyle ve dinlememesiyle daha ziyade sa’y ü gayret ve ciddiyetle tebliğ etmiş." Peygamber Efendimiz, insanların çekilmesinden, neden daha ziyade sa’yü gayrete gelmiş?
-
"Meselâ; yüz hâsiyeti ve faidesi bulunan Evrâd-ı Kudsiye-i Şah-ı Nakşibendîyi veya bin hâsiyeti bulunan Cevşenü’l-Kebîr..." Yüz hasiyet ne demektir? Cevşen bindir, öyleyse sadece cevşen okumak yeterlidir, denebilir mi?
-
"O faydaların bazılarını maksud-u bizzat niyet ederek okuyorlar. O faydaları göremiyorlar..." Evradı dünyevi faydaları için okumak doğru mu?
-
"Ubudiyet, emr-i İlâhîye ve rıza-yı İlâhîye bakar. Ubudiyetin dâîsi emr-i İlâhî ve neticesi rıza-yı Haktır. Semerâtı ve fevâidi uhreviyedir..." ifadelerini izah eder misiniz?
-
"Yüz hâsiyeti ve faydası bulunan Evrâd-ı Kudsiye-i Şah-ı Nakşibendîyi veya bin hâsiyeti bulunan Cevşenü'l-Kebîri, o faydaların bazılarını maksud-u bizzat niyet ederek okuyorlar. O faydaları göremiyorlar..." Burayı açıklar mısınız?
-
Celcelutiyye Kasidesi'nde yer alan bazı dualardan istifade etmeye çalışmak, o duaları maksudu bizzat yapmak mı olur?
-
Ibadetteki dünyevi faidelerin "müreccih" hükmünde olması ne demektir?
-
Üstadımız, faziletli bazı evrad veya Cevşen gibi münacatların faziletini maksudu bizzat yapılırsa fayda görülmeyeceğini ifade etmektedir; lakin talebeleri ile kırk bir Yasin okuyarak yağmur duası etmeleri tenakuz değil mi?
-
"İşte, ubudiyetin esası olan, acz ve fakr ve kusur ve naksını bilmek ve niyaz ile dergâh-ı Ulûhiyete karşı secde etmeye bedel naz ve fahir suretinde gidenler, zerrecik kalbini Arşa müsavi tutar..." Buradaki "naz ve niyaz makamını" açar mısınız biraz?
-
"Kalb de bir arşdır.", ifadesini nasıl anlamalıyız? Nasıl bir sınır düşünebiliriz?
-
"Katre gibi makamını, deniz gibi evliyanın makamâtıyla iltibas eder..." cümlesine göre insan, nasıl kendini olmadığı bir makamda zanneder?
-
"O faideleri düşünüp, şevke gelip; evradı sırf rıza-yı İlahî için, âhiret için okusa zarar vermez" Bu cümledeki "zarar vermez" kısmını açıklayabilir misiniz?
-
Risale penceresinden "naz makamı" ve "niyaz makamı" hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Ben muhabbet üzerine bir rüşvet, bir ücret, bir mukabele, bir mükâfat istemiyorum." Bu ifadenin anlamını ve ifadenin kime ait olduğunu açıklar mısınız?
-
"Bir zerre ihlâslı amel, batmanlarla hâlis olmayana müreccahtır." İzah eder misiniz?
-
"Her şeyde bir ihlas var. Hatta muhabbetin de ihlas ile bir zerresi, batmanlarla resmi ve ücretli muhabbete tereccüh eder." İzah eder misiniz?
-
"Valideler o sırr-ı şefkat ile evlatlarına karşı muhabbetlerine bir mükafat bir rüşvet istemediklerine ve talep etmediklerine delil; ruhunu, belki saadet-i uhreviyesini de onlar için feda etmeleridir." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Esbab-ı zâhiriyeyi perestiş edenleri aldatan, iki şeyin beraber gelmesi veya bulunmasıdır ki, 'iktiran' tabir edilir, birbirine illet zannetmeleridir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Meselâ, bir bahçeyi sulayan cetvelin deliğini açmayan adam, o bahçenin kurumasına ve o nimetlerin ademine sebep ve illet oluyor. Fakat o bahçenin nimetlerinin vücudu, o adamın hizmetinden başka..." Açıklar mısınız?
-
"O halde, hem veren Bismillâh demeli, hem alan Bismillâh demeli. Eğer o Bismillâh demiyor, fakat sen de almaya muhtaçsan, sen Bismillâh de, onun başı üstünde rahmet-i İlâhiyenin elini gör, şükürle öp, ondan al." Zaruret yoksa da alınabilir mi?
-
"O halde, hem veren Bismillâh demeli, hem alan Bismillâh demeli." Bu cümleye göre kaç defa besmele çekmemiz gerekir?
-
Avrupa kasaplarında kesilen hayvanların eti yenilir mi? Risalelerde bu konuda bilgi var mıdır?
-
"Ben size teşekkür değil, belki sizi tebrik ediyorum. Siz de bana minnettarlığa bedel, dua ve tebrik ediniz." Bu cümleleri açar mısınız?
-
"Bunlar olmasaydı, benim gibi yarım ümmî bir biçare nasıl hizmet edecekti?" Bu cümleyi söyleyen Üstadımız, yanlış konuşmuş olmuyor mu?
-
"Eğer Üstadımız buraya gelmeseydi biz bu dersi alamazdık." Bu cümleyi söyleyen ağabeyler, yanlış konuşmuş olmuyorlar mı?
-
"Meselâ, Risale-i Nur'un şakirtleri içinde Cenâb-ı Hakk'ın nimetlerine mazhar bazı zatlar Hüsrev, Refet gibi..." Bahsedilen nimetler nelerdir? Üstadımız neden hususi olarak onları zikrediyor?
-
"O adam ihsan etmeyi niyet etmeseydi o nimet sana gelmezdi." Her şey Allah'ın dilemesi ile olmuyor mu, o zaman kişinin ihsan niyetinin buradaki önceliği nedendir?
-
"Tüfek atmasaydı, ölmesi bizce meçhul!" Peki başka yerde geçen "İhsan etmeyi niyet etmeseydi, o nimet sana gelmezdi." veya "Risale-i Nur olmasaydı..." gibi ifadeleri nasıl anlayacağız?
-
Mürşitsiz olmaz mı?
-
"Nasıl ki bazı adam, manyetizma vasıtasıyla bir cama dikkat ede ede âlem-i misale karşı hayalinde bir pencere açılır." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Üstad ve mürşid, masdar ve menba telâkki edilmemek gerektir. Belki mazhar ve ma’kes olduklarını bilmek lâzımdır." ifadesini açıklar mısınız?
-
Büyük başarılar bir kısım insanlara mal edilerek anlatılıyor. Bunun böyle olmadığını nasıl anlatabiliriz?
-
Şeffaf olan şeylerin misal alemine bir pencere olmasını nasıl anlamalıyız? Şeffaf şeylerle misal alemine girmek nasıl olur?